Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Gick på bluffen

Publicerad: 24 augusti 2010, 17:54

Frilansföretaget Lilla Gumman publicerade en artikel i Sydsvenskan om Teknikmagasinets påhittade telefonladdare. Det fick tidningen att gå i taket och avsluta samarbetet.


Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Teknikmagasinets påhittade laddare som Lilla Gumman skrev om.

”Shadowpower G1” heter Teknikmagasinets telefonladdare. I beskrivningen står det:

”Till skillnad mot solcellsladdare hämtar ShadowPower energi från mörkret. Ju mörkare det är desto mer energi kan utvinnas”.

Lilla Gumman skrev en artikel i Sydsvenskan om produkten med den häpnadsväckande egenskapen. Problemet var bara att den inte finns i verkligheten.

– Vår skribent blev lurad. Men det är inte första gången som en journalist blir lurad, säger Johanna Ögren på Lilla Gumman.

Lilla Gumman är ett företag som levererar frilansmaterial om teknik till ett antal olika medier. En deal slöts med Sydsvenskan i våras men under sommaren har samarbetet vilat. Nu var det tänkt att det skulle återupptas, men efter lördagens publicering blir det ingen fortsättning.

– Vi behöver vara säkra på att informationen som vi publicerar är trovärdig, och det känner vi inte att vi kan efter helgens debacle, säger Daniel Sandström, chefredaktör på Sydsvenskan.

Han menar att det nu är omöjligt för tidningen att fortsätta samarbetet med Lilla Gumman. Att de skyller på att de har blivit lurade är ingen förklaring som han köper.

– Det spelar ingen roll vad de har för förklaring, det finns inte så mycket mer att säga när det blir så här, säger Daniel Sandström.

Lilla Gumman får nu finna sig i att samarbetet med Sydsvenskan är avslutat. Johanna Ögren hävdar att avtalet gällde under en ”provapå period” och att det därför inte rörde sig om något formellt samarbete.

– Det känns tråkigt att det inte blir någon fortsättning. Vi tyckte att Sydsvenskan var en rolig arena. Men känner man att samarbetet inte fungerar finns det inte så mycket att göra, säger hon.

Hur kontrollerar ni innehållet i era artiklar?

– Vi kollar ständigt med varandra om det vi skriver. Men just den här artikeln skrevs under sommaren när vi inte hade lika tät kontakt som vanligt. Då är det lätt att det blir så. Men vi är trots allt människor och inte robotar som skriver de här artiklarna, säger Johanna Ögren.

På Sydsvenskan har man ännu inte bestämt hur tidningen ska göra framöver med tekniksidan på lördagarna. Men klart är att det blir en ny extern lösning.

– Det pågår just nu en livaktig diskussion om hur vi ska göra framöver, säger Daniel Sandström.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.