Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

GT överklagar dom om hot till HD

Publicerad: 30 december 2014, 11:11

GT överklagar.

Foto: Skärmdump.

En 29-årig högerextremist som flertalet gånger hotat GT:s redaktion fick sitt straff lindrat i hovrätten. Straffet ändrades från villkorlig dom till samhällstjänst. Nu överklagar GT till Högsta domstolen.


Tidningens begäran till Högsta domstolen är att mannen ska fällas för brott mot medborgerlig frihet. Han har bland annat skickat ett paket med kniv och ett exemplar av Koranen till GT.

Mannen fälldes i mars och när domen överklagades dömdes han alltså till samhällstjänst i 100 timmar i Göta hovrätt för hot. I samband med det friades han för brott mot medborgerlig frihet, något GT vill ändra på.

"Straffbudet om brott mot medborgerlig frihet har aldrig prövats av Högsta domstolen och det saknas således prejudikatbildning. Hot och våld mot publicister och medieföretag tilltar. Det är därför en högst angelägen fråga för, förutom mediebranschen, de rättsvårdande myndigheterna om gärningar av detta slag kan lagforas som högmålsbrott", står det bland annat i överklagan.

Resumé har sökt GT:s chefredaktör Frida Boisen.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.