Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Guillou sågar Expressens vapenköp

Publicerad: 26 oktober 2010, 09:40

Expressens vapenköp i Malmö rönte stor uppmärksamhet. Reportaget blev omtalat och omskrivet under gårdagen. Men Jan Guillou, som tillsammans med Arne Lemberg köpte en k-pist på Plattan på 1960-talet, är inte imponerad av efterföljaren. – Det känns lite magert, säger han till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Jan GuillouThomas MattssonExpressen

Foto: Resumé.

Det var i tidningen Fib/aktuellt som Jan Guillous och Arne Lembergs knäck publicerades 1967. Duon köpte ett automatvapen på Plattan i Stockholm och genomslaget blev stort. Det var det första reportaget av sitt slag i Sverige.

Igår publicerade Expressen ett reportage där reportern Diamant Salihu, på uppdrag av chefredaktören Thomas Mattsson, köpte en pistol på gatorna i Malmö. Gemensamt för de båda texterna var att de ville visa hur pass enkelt det var att komma över ett vapen i den undre världen.

– Det var mer sensationellt på 60-talet. Det är ingen som blir förvånad över det där idag. Klart att det finns vapen och knark där ute, säger Jan Guillou.

Han berättar att han skrattade när han läste Expressens artikel igår.

– Jag kände igen refrängen, säger han.

Jan Guillou förklarar varför han tycker att Expressens vapenköp inte är särskilt uppseendeväckande.

– Ska man göra om det idag borde man göra det på något annat sätt, till exempel att köpa 100 vapen på kort tid. Men det kanske blir lite dyrt, säger Jan Guillou och fortsätter:

– Att köpa en rostig jugoslavisk pistol av någon konstig kaliber känns lite magert.

Varför tror du Expressen valde att göra om ert reportage?

– Det är ett reportage som är känt journalister emellan. Jag har publicerat en bok som vissa journalister har läst där jag beskriver hur det gick till. Det är en klassiker från en annan tid, säger Jan Guillou.

När Expressens avslöjade Jan Guillous KGB-kontakter i fjol uppstod en konflikt mellan honom och tidningen. Till Resume.se sa han:

– Expressen bedriver en hatkampanj i syfte att utplåna mig.

Hur ser din relation till Thomas Mattsson ut idag?

– Vi har ingen relation, säger han.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.