Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Han är besviken och halvt vansinnig"

Publicerad: 27 augusti 2009, 21:38

Mats Olssons krönika om höjdhopparen Linus Thörnblad insats i VM i har retat gallfeber på både Thörnblad och hans agent Daniel Wessfeldt. Även Svenska Friidrottsförbundets styrelse ska diskutera krönikan. – Det är klart att man får tycka att någon är dålig, men den krönikan går över gränsen, säger Daniel Wessfeldt.


Ämnen i artikeln:

ExpressenMats Olsson

Linus Thörnblad rev ut sig på 2,28 i Friidrotts-vm i Berlin och slutade därmed som femma. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Det är lördagens krönika som retat upp den svenske höjdhopparen och hans agent. Linus Thörnblad slutade femma i finalen på höjden 2,23 meter.
Under rubriken Thörnblad borde kanske göra något annat skriver Mats Olsson, som rankar tävlingen som tidernas sämsta höjdfinal, bland annat:
”Det ska också sägas att Linus Thörnblad tillhörde bottenskrapet, lallarna, statisterna och de som inte hörde hit.”

Lite senare skriver han:
”Men fortfarande vill jag upprepa vad jag upprepat förr: Thörnblad skulle kanske se sig om efter nåt annat, som inte involverar hopp, tävling och publik.”

Men det är tonen i hela krönikan som fått Daniel Wessfeldt och Linus Thörnblad att reagera så starkt.
– Han är besviken och halvt vansinnig, förbannad helt enkelt, sammanfattar Wessfeldt sin uppdragsgivares reaktion.

Thörnblad ska tydligt ha markerat sitt missnöje mot krönikan på en presskonferens i Berlin:  
–Det är klart att han blev upprörd. Men det är fler än honom som blivit upprörda: alla i både svenska och norska friidrottslandslaget till exempel. Det är klart att man får tycka att någon är dålig, men den krönikan går över gränsen. Jag har aldrig sett en journalist skriva så om en svensk idrottsman. ”Det var det jävligaste jag sett”, var en vanlig reaktion bland många i Berlin.
–Kollegor till Mats Olsson på Expressen har faktiskt ringt upp och bett om ursäkt.

Kommer ni agera på något sätt?
– Det tjänar inget till att ringa runt till enskilda personer. Men det pågår en utredning och samtal inom Svenska Friidrottsförbundets styrelse som vi får se resultatet av inom några dagar. Alla har sett krönikan. Och det blev en chock får många att få se vad man kan bli utsatt för. Jag vet inte vad som kommer att ske, men det råder ingen tvekan om att man kommer att markera sitt missnöje. Jag har lämnat över detta till Svenska Friidrottsförbundet och vill inte föregripa något.

Kan det bli aktuellt med bojkott mot Expressen?
– Nej, det här handlar om en enskild individ. Jag vet också att alla på Expressen inte är så glada för den här krönikan. Jag känner fler som arbetar på Expressen. Men på nåt sätt måste man markera.

Lennart Karlberg är ordförande för Svenska Friidrottsförbundet:
– Det är ett ärende som vi kommer att diskutera. Men jag vill inte säga något mer just nu. Vi kommer att träffa förbundskaptenerna inför Finnkampen i helgen och får en chans att prata då, säger han.

Karlberg säger att han själv inte läst krönikan, bara fått innehållet återberättat.
– Mats Olsson har ju kört på i samma stil förut, som när han kallade Carolina Klüfts make Patrik Kristiansson för hennes största skada.

Till Resume.se säger Mats Olsson:
– Jag talar inte med Resumé. Det är bara en massa skit som ni skriver.

Här kan du läsa Mats Olssons krönika

Peter Willebrand

Ämnen i artikeln:

ExpressenMats Olsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.