Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Hård kritik mot presstödet

Publicerad: 10 februari 2010, 12:03

Konkurrensverket totalsågar regeringens presstödsförslag och ger EU-kommissionen rätt i sina invändningar. Stödet till Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet döms ut totalt.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSkånska DagbladetPresstödKonkurrensverket

Förra sommaren klassade EU-kommissionen delar av det svenska presstödet som regelvidrigt och stridande mot statsstödsreglerna. Trots detta skickade regeringen in ett snarlikt förslag till EU:s konkurrensdirektorat före jul.

Det hårt kritiserade storstadsstödet sänktes från 65 till 45 miljoner per tidning efter att centern tagit hård strid för sin lilla Skånetidning.

Inom någon månad väntas kommissionens svar. I veckan presenterade Konkurrensverket sin utredning av det nya förslaget. Det kan sammanfattas så här:
# Statsstöd är konkurrenssnedvridande och bör tidsbegränsas.
# Regeringen har inte visat att de båda stöttade storstadstidningarna har extra kostnader som inte uppvägs av extra intäkter.
# Stödet är för stort för att skapa omvandlingstryck.
# Stödet måste kopplas till särskilda kostnader för att bli träffsäkert.
# Stöd till tidningar i en koncern, som Schibsted, kan föras över till icke stödberättigade tidningar genom samordnad produktion.

I övrigt pekar Konkurrensverket på att den svenska mediemarknaden präglas av teknisk utveckling och innovativa affärsmodeller som radikalt förändrat mångfalden:
”Det kan ifrågasättas om driftsstödet på ett effektivt sätt bidrar till att uppnå målet om ökad mångfald”

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.