torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Hård kritik mot presstödet

Publicerad: 10 februari 2010, 12:03

Konkurrensverket totalsågar regeringens presstödsförslag och ger EU-kommissionen rätt i sina invändningar. Stödet till Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet döms ut totalt.

Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSkånska DagbladetPresstödKonkurrensverket

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


Förra sommaren klassade EU-kommissionen delar av det svenska presstödet som regelvidrigt och stridande mot statsstödsreglerna. Trots detta skickade regeringen in ett snarlikt förslag till EU:s konkurrensdirektorat före jul.

Det hårt kritiserade storstadsstödet sänktes från 65 till 45 miljoner per tidning efter att centern tagit hård strid för sin lilla Skånetidning.

Inom någon månad väntas kommissionens svar. I veckan presenterade Konkurrensverket sin utredning av det nya förslaget. Det kan sammanfattas så här:
# Statsstöd är konkurrenssnedvridande och bör tidsbegränsas.
# Regeringen har inte visat att de båda stöttade storstadstidningarna har extra kostnader som inte uppvägs av extra intäkter.
# Stödet är för stort för att skapa omvandlingstryck.
# Stödet måste kopplas till särskilda kostnader för att bli träffsäkert.
# Stöd till tidningar i en koncern, som Schibsted, kan föras över till icke stödberättigade tidningar genom samordnad produktion.

I övrigt pekar Konkurrensverket på att den svenska mediemarknaden präglas av teknisk utveckling och innovativa affärsmodeller som radikalt förändrat mångfalden:
”Det kan ifrågasättas om driftsstödet på ett effektivt sätt bidrar till att uppnå målet om ökad mångfald”

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev