Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

HD firar 20 år på webben

Publicerad: 4 maj 2015, 10:24

Skärmdump från HD:s hemsida

I dag är det tjugo år sedan Helsingborgs Dagblad (HD) – som första svenska dagstidning – kom ut i fullständig version på nätet. Både Aftonbladet och Östersundsposten hade tidigare publicerat delar av sitt innehåll på internet, men HD var alltså först med att lägga ut tidningen i sin helhet.


LK

Linnéa Kihlström


Strax efter lunch, den tredje maj 1995, fanns en komplett dagstidning att läsa på internet. På den tiden var Eskil Jönsson redaktionschef. För Resumé berättar han om hur han minns det.

– Det känns som en annan tid. Vi hade inte någon aning om hur det här skulle utvecklas – det gick inte att föreställa sig då. Vi begrep absolut inte att detta senare skulle bli något vi var tvungna att förhålla oss till. Begreppet "gammelmedia" fanns inte då.

På redaktionen hade de märkt en ökad efterfrågan av deras material, säger Eskil Jönsson. Utflyttade helsingborgare hörde av sig och efterlyste tillgången till lokalnyheter, framförallt rapportering om Helsingborgs IF, något som var komplicerat rent praktiskt eftersom lokaltidningarna på den tiden var helt begränsade geografiskt. Men Eskil Jönsson beskriver den dåvarande ledningen på HD som tekniskt progressiv. Dessutom arbetade Christer Klingborg för HD och taltidningsnämnden med att experimentera fram en syntetisk taltidning. I arbetet med det samlade han ihop alla textfiler och vid något tillfälle under processen insåg man att i och med att tidningen redan fanns samlad kunde man också publicera den för alla.

–Plötsligt öppnade sig en möjlighet att erbjuda läsare utanför det geografiska spridningsområdet vårt material, under förutsättning att de hade tillgång till en dator förstås. I grunden var detta ett projekt för synskadade, men det är klart att det var ett stort plus att något vi gjorde för en liten grupp kunde nå ut till alla.

Vad hade ni för förväntningar då?
– Kortsiktigt såg vi det som bra pr för Helsingborgs Dagblad som företag och tidning. Det var ett sätt att bli omnämnda, omskrivna och citerade. Långsiktigt såg vi stora möjligheter för läsarperspektivet.

När Eskil Jönsson intervjuades av Ulf Elving i Sveriges Radio P3 "Efter tre" i samband med lanseringen sa han: "Jag tror ärligt talat inte att någon tycker detta är ett vettigt alternativ till dagstidningen om man verkligen ska läsa dagstidningen i ordens bemärkelse".

Vad tänker du om det uttalandet i dag?
– Jag skrattar åt det. Det enda jag kan säga är att det var precis den övertygelsen vi hade då.

Eskil Jönsson säger att han funderat mycket över om de redan då borde förstått vart tekniken och digitaliseringen skulle leda, och om de i så fall hade haft en annan strategi för hur de skulle ta betalt för innehållet.

– Men vi hade aldrig kunnat föreställa oss detta. Såhär i efterhand kanske det vi uppfattade som en pionjärinsats var de första spadtagen på papperstidningens grav.

Mikael Rosenlöf är chef för hd.se. Han var inte med 1995, men har arbetat på webben i drygt tio år.

– Vi känner givetvis en stolthet att vi var några av de första i Sverige som kom ut på nätet. Det är med glädje vi ser hur mycket vi utvecklats men vi vet också att vi har mycket kvar att lära.

På den tiden låg HD i framkant rent tekniskt – var skulle du säga att ni ligger i dag?
– Ser man till vår sajt och också Sydvenskan.se – eftersom vi är samma företag och samma redaktion, så har vi en stor och trogen publik och sajter som levererar både innehåll och teknik.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev