Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Hedelius vänder blad

Publicerad: 6 april 2011, 09:20

Patricia Hedelius lämnar DN och går till SvD. Hon tycker att ekonomijournalistiken riskerar att bli för snäll.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterPatricia HedeliusSvenska Dagbladet

truefalse

Patricia Hedelius. Foto: Andreas Rågsjö Thorell

Foam på Karlavägen. Patricia Hedelius har lämnat dottern på dagis. Det är lugnet före stormen. Den 11 april flyttar hon in i Schibstedhuset. Efter tre och ett halvt år lämnar hon DN för konkurrenten
– Det har funnits en ambition att bredda DN:s ekonomi­sidor för att få fler läsare och det har fungerat. Men med för många förenklingar kan läsare som är mer insatta uppleva att ekonomijournalistiken blir missvisande, berättar Patricia Hedelius.

På SvD hoppas Patricia Hedelius återgå till kärnverksamheten, börsjournalistik. Tidningen har den senaste tiden profilerat sig som en stark ­nyhetskälla för näringslivet.

Patricia Hedelius har en bakgrund som ekonom på Nordea, Swedbank och Carnegie. Hon lämnade bankvärlden då hon tyckte det var en för monoton miljö.
– Det gick för långsamt, kundrelationerna var för få, det var fantasilöst, säger hon.

Att hon är gift med styrelse­proffset Tom Hedelius son har ibland gjort det svårt att bevaka de stora koncernerna. När han nu har pensionerats från några av de större styrelse­uppdragen blir det lättare.

Hon håller till viss del med med om kritiken att ekonomijournalistik kan vara för snäll och att journalisterna hamnar i knät på näringslivet. Samtidigt menar hon att kvaliteten på ekonomijournalistiken har förbättrats de sista tio åren.
– Den har lyft sig flera nivåer både på bredden och djupet. Mycket beroende på den finansiella krisen. Den har gjort att kunskapen bland läsarna har höjts. Väldigt få SAAB-anställda ville att staten skulle ta över. De visste att ett företag måste stå på egna ben, säger Patricia Hedelius.

Kommer man från bankvärlden kanske man inte har de bästa förutsättningarna att bli en god stilist. Via nyhetsbyråer som Reuters och Direkt hamnade Patricia Hedelius på Affärsvärlden. I början blev det många artiklar som fick skrivas om. Och hon anser sig fortfarande inte ha den allra bästa pennan.
– Jag är fortfarande ganska gräslig på att skriva. Men jag kan bland annat bolagsstyrning, värderingsfrågor och juridik. Områden där andra journalister kan ha stora kunskapsluckor, säger Patricia Hedelius.

Med en ekonomisk utbildning i botten har hon ett gott självförtroende när hon möter näringslivspampar. Hon låter sig aldrig imponeras av stora finansnamn även om hon vet att vissa slipper undan för lätt.
– Det finns en risk att hamna i beroendeställning, då kan det bli lätt att bortse från misstag. Problemtiken glimtade till i samband med HQ-krisen. Även analysen om Swedbanks problem ­under finanskrisen borde ha varit tydligare och bättre, säger ­Patricia Hedelius.

Det var hennes vänskap med SvD:s ekonomiredaktör Olle Zachrison och ett lunchsamtal i höstas som ledde­ henne till jobbet på konkurrenttidningen. Nu hoppas hon få skriva intressant och initierad ekonomi­journalistik. Hon tror att skillnaden mellan SvD och DN kommer att bli tydligare med tiden.
– Jag tror att man kommer att se en tydligare skiljelinje när DN är klara med sin omgöring. Det kommer att bli en jättebra produkt, säger Patricia Hedelius.

Vilken är DN-läsaren?
– Någon som vill lära sig något nytt men kanske inte har så mycket förkunskaper.

Vem sitter och läser SvD:s närings­livsdel på morgonen?
– Någon som söker en krispigare ekonomiläsning eller som tioåringen säger: en högre level.

PATRICIA ELEONORE HEDELIUS

Ålder: 35 år Familj: Man och två barn Bor på: Lidingö Bakgrund: Uppväxt på Södermalm, ekonomiexamen vid Stockholms universitet, ekonomijournalist sedan 2000 Lyssnar på: Lykke Li Läser: Mycket barnböcker Tittar på: Ett hus på landet Motionerar: Spinning. ”Känns riktigt 90-tal.” Motto: ”Vad glad för allt vad livet ger.” Person jag beundrar: Anders Billing på Fokus Lön: 44 000 kronor/månaden

Nätverk

Gick i samma årskull som artisten Stephen Simmons på Södra Latins gymnasium. God vän med Affärsvärldens chefredaktör Jon Åsberg. Får råd av Anders Billing på Fokus. God vän med Aftonbladets kolumnist Anna Ekelund. Gammal kollega och kompis med Torun Reinhammar på Nyhetsbyrån Direkt. Känner Pernilla Grennfeldt på Hakon Invest. Vän med Åsa Tillberg. Hampus Hedelius, cd och lärare på Forsbergs, är hennes svåger. Känner Anders Halvarsson och Erik Evrén på Hallvarsson & Halvarsson och Salomon Bekele på Kreab.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.