Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Helin har inte pratat med henne"

Publicerad: 19 oktober 2010, 09:46

Den rutinerade krigskorren Johanne Hildebrandt slutar bevaka kriget i Afghanistan för Aftonbladets räkning. Bristande uppbackning från tidningen är en av anledningarna bakom beslutet. Men tidningen känner inte till avhoppet. – Jan Helin har inte pratat med henne. Han ska göra det först innan han kan uttala sig, säger Nils Franchell, informationschef på Aftonbladet.


Ämnen i artikeln:

Jan GuillouJohanne HildebrandtAftonbladetNicke FranchellJan Helin

Johanne Hildebrandt. Foto: Resumé.

Johanne Hildebrandt, som sedan många år har bevakat olika krigshärdar världen över, slutar rapportera från kriget i Afghanistan för Aftonbladet, skriver Dagensmedia.se. Enligt henne ligger det ”många tråkiga omstädigheter” bakom beslutet, men främsta skälet uppges vara ”bristande uppbackning från tidningen”.

Så sent som idag skriver hon en krönika om läget i Afghanistan i Aftonbladet. Och som krönikör kommer hon att fortsätta på tidningen. Men rena nyhetsartiklar och reportage kommer hon nu att sluta med.

– Jag fortsätter gärna som kolumnist men jag kommer inte längre som krigsreporter att bevaka kriget i Afghanistan, säger Johanne Hildebrandt till Dagensmedia.se.

När Resume.se når Aftonbladets informationschef Nils Franchell känner han inte till avhopppet och ber att få återkomma. Efter en stund ringer han upp:

– Jag har sett att hon hoppar av, och jag har pratat med Jan Helin.

Jan Helin har inte pratat med henne. Han ska göra det först innan han kan uttala sig, säger Nils Franchell

Igår skrev Dilsa Demirbag-Sten en kritisk debattartikel på Newsmill där hon menar att Aftonbladet censurerar Johanne Hildebrandts artiklar. Anledningen uppges vara att tidningens ledarsida har en annan inställning till Sveriges närvaro i Afghanistan än sin reporters, och att krönikören Jan Guillou bedriver en kampanj mot henne.

”Hildebrandt är tydligen ett hatobjekt som Guillou har som tradition att förminska på bästa krönikeplats” skriver Dilsa Demirbag-Sten i debattartikeln.

Om den har något att göra med sanning bakom Johanne Hildebrandts avhopp kan inte Nils Franchell uttala sig om.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.