Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Hennes jobb att kasta skit"

Publicerad: 24 augusti 2010, 08:37

Internbråk har blossat upp på Aftonbladet efter att bloggaren Lisa Magnusson attackerar krönikören Ronnie Sandahl.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetLisa MagnussonRonnie Sandahl

Ronnie Sandahl. Foto: Aftonbladet.

– Det är hennes jobb att kasta skit, säger Ronnie Sandahl till Resume.se

– Ja det kan han tycka om han vill. Min kritik handlar dock inte om honom som person utan om den kvinnosyn jag tycker att han förmedlar i sina texter, svarar Lisa Magnusson via e-post.

Bakgrunden är följande: Aftonbladets bloggare, internet-skribent och debattör Lisa Magnusson attackerade nyligen Ronnie Sandahl i ett blogginlägg. Titeln är ”Han tror han är schysst men han har ingen jävla aning”. I inlägget menar hon att författaren och krönikören har en tveksam kvinnosyn i sin bok och i sina krönikor.

”Och så skriver han exotiserande om kvinnor, såsom män alltid har skrivit exotiserande om kvinnor. Fast Ronnie Sandahl gör det på ett särdeles äckligt sätt, liksom passivaggressivt”.

Några dagar senare publicerar hon ett nytt inlägg som innehåller ett mejl som Ronnie Sandahl har skickat. Han skriver:

”Jag brukar inte svara på bloggares spyor. Men det är oerhört irriterande att bli så här medvetet missförstådd. I synnerhet av en kollega på samma tidning” och ”Min kvinnosyn har du kort sagt ingen aning om”.

Lisa Magnusson svarar då att hon inte attackerar hans personliga kvinnosyn, utan synen som enligt henne kommer till uttryck i hans texter.

”Jag efterlyser ett manligt konstnärsskap som inte definierar sig självt genom att exkludera och exotisera kvinnor, oavsett om det sker i imperfekt eller presens” avslutar Lisa Magnusson blogginlägget.

Enligt Ronnie Sandahl har de båda skribenterna inte haft någon kontakt sedan mejlväxlingen skedde för två veckor sedan.

– Jag har aldrig träffat henne, säger han till Resume.se.

Ronnie Sandahl ångrar idag att han reagerade på publiceringen och svarade på kritiken som Lisa Magnusson framförde på sin blogg.

– Ibland blir man sur när folk medvetet misstolkar det man skriver. Men jag borde inte ha tillmätt henne det värdet.

Han tycker att Lisa Magnusson avsiktligt missförstår titeln på hans bok ”Vi som aldrig sa hora”, att han blir kritiserad för det han själv kritiserar i boken. Men att det skulle vara frågan om en medveten misstolkning håller inte Lisa Magnusson med om. Däremot kan hon ha ha tolkat hans texter på ett annat sätt.

– Det kanske jag gör, det utesluter jag absolut inte. Men han har ännu inte preciserat hur, bortom detta med att jag inte känner honom och alltså inte kan veta hur han är som person. Och det tycker jag alltså är ovidkommande, eftersom det jag siktar in mig på är konstnärsmäns allmänna romantiserande och exotiserande av kvinnor, varpå hans bok- och krönikepersona blev exempel. säger Lisa Magnusson.

Båda två har kontrakt med samma tidning. Men att det skulle råda någon personlig konflikt är det inte tal om enligt Ronnie Sandahl.

– Det är rätt högt till tak på Aftonbladet. Hon får skriva vad hon vill.

Vad tycker du om att din arbetsgivare publicerade den här attacken mot dig på sajten?

– Det är väl kanske lite egendomligt ur ett personalpolitiskt perspektiv, men det finns säkert en publicistisk idé bakom och det har jag inga synpunkter på, säger Ronnie Sandahl.

Lär blogginläggen här och här.

Fredrik Thambert

Dela artikeln: