Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Herlitz om den nya rollen

Publicerad: 29 januari 2013, 15:56

Gunilla Herlitz.

Foto: Sören Andersson.

Gunilla Herlitz lämnar över chefredaktörsposten på DN och blir chef för det nya affärsområdet News Sweden – där DN, Expressen, Sydsvenskan och Dagens Industri, samt Bink och tryckerikoncernen Bold, ska ingå. – Jag tror att vi kan lära av varandra, säger hon om den nya organisationen.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterSydsvenskanPeter WolodarskiGunilla HerlitzBonnierExpressen

I dag stod det klart att Gunilla Herlitz lämnar över chefredaktörskapet på Dagens Nyheter till Peter Wolodarski. Men hon har inga planer på att sluta som vd för tidningen.  
– Jag tror att det är viktigt att man har en operativ hemvist, att jag fortfarande är vd på DN och befinner mig ute i verksamheten, säger hon till Resumé.  

Gunilla Herlitz var sedan tidigare även ordförande i Dagens Industri, Sydsvenskan och Bold. Nu tillkommer Expressen och Bink när affärsområdet News Sweden realiseras. Det skulle helt enkelt bli en för stor arbetsbörda att också fortsätta som chefredaktör på DN. Men att lämna över till Peter Wolodarski, chef för ledarredaktionen, känns som ett naturligt steg.  
– Peter är framför allt en otroligt skicklig journalist. Han är också en av landets viktigaste opinionsbildare. Jag är otroligt trygg med honom som publicist. Vi har jobbat nära varandra och kompletterar varandra på ett bra sätt.  

Kommer det här innebära att tidningens redaktionella innehåll får en mer ideologisk profil?
– Nej. Däremot är han redan nu den mest profilerade företrädaren för DN. Därför känns det naturligt att han nu blir chefredaktör.  

Vad har du för målsättningar i din nya roll?
– Alla tidningarna har redan starka och skickliga ledningar. Man ska inte att överdriva betydelsen av mitt ordförandeskap. Men jag tror att vi kan lära oss av varandra. Vi är inte verksamma på samma marknad, men tidningarna kan utvecklas, både var och en för sig, och tillsammans.

Hur kan det ske?
– Till exempel har vi på DN och Sydsvenskan beslutat om att ha en gemensam it-organisation.

Ser du samordningsmöjligheter även på det redaktionella området?
– Nej, det ser jag som väldigt svårt. Själen tidningarna sitter i det redaktionella. Där finns det lägst potential för samarbete.

Enligt Gunilla Herlitz finns det inga nya sparpaket att vänta inom kort, men hon sticker inte under stol med att tidningarna lider av vikande intäkter.  
– Det är ingen hemlighet att annonsintäkterna vek under 2012, och det har fortsatt under 2013. Det gäller inte bara för DN, säger hon.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.