Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

”Hoppas det inte är ett luftslott”

Publicerad: 21 november 2014, 10:09

Jack Werner.

Foto: Yasmine Winberg.

Metros Viralgranskaren belönades med Stora Journalistpriset under torsdagskvällen. Satsningen lanserades i våras och tar reda på sanningshalten i storys som sprids på nätet. – Jag hoppas att det som händer inte är ett luftslott som spricker snart och att jag kastas bort från all relevans, säger Jack Werner, en av tre redaktörer för Viralgranskaren.


Ämnen i artikeln:

Stora JournalistprisetViralgranskarenMetroJack Werner

Resumé når en glad men något sliten Jack Werner på telefon. Efter att han tillsammans med kollegorna Linnéa Jonjons och Åsa Larsson belönades med Stora Journalistpriset i klassen Årets innovation för Viralgranskaren firades det i natt.

– Det är stort att ha plockat hem priset för Metros räkning, eftersom det är första gången Metro vinner Stora Journalistpriset. Ser det som världens största rekommendation till mina kollegor att jobba med storys som sprids i sociala medier – det ger dessutom en bra kontakt med läsarna, säger Jack Werner.

Han har redan ett par nya idéer på gång – men inte i Viralgranskarmagnitud, enligt honom själv.

– Jag är bara 25 bast, så antingen går det rakt downwards from here eller så blir det något bra av det hela. Jag hoppas på det senare.

Under hela torsdagen var Jack Werner illamående på grund av nervositeten inför kvällens prisutdelning. Men att vinna var inte väntat.

– Folk har nämnt att vi kanske vinner men något sådant här är aldrig väntat, säger han.

Du omnämndes nyligen som "landets viktigaste journalist" av Jonas Thente i en recension av din nya bok. Hur kändes det?
– Det är helt sjukt att man omnämns på det sättet – vansinnigt. Men man kan inte annat än att göra sitt jävla bästa. Att försöka vara så pass okej att det funkar.

Efter priset – vad händer med Viralgranskaren nu?
– Den pågår som den gjort hittills – men vi har idéer om att utveckla den på olika sätt. Nu har vi minst sagt fått incitament på att den här sortens artiklar behöver fortsätta skrivas.

Har du märkt någon trendändring i antalet falska historier som skrivs på nätet sedan ni startade Viralgranskaren?
– Nej, de senaste veckorna har det moffat igång så in i helvete med falska storys som att Gudrun Schyman vill förbjuda skägg och att Gustav Fridolin vill förbjuda svenska flaggan. Det går i vågor så nu är det inte aktuellt att luta sig tillbaka. Falska historier finns fortfarande på nätet.

Men kommer falska historier någonsin sluta spridas?
– Det beror på om man är optimist eller pessimist. Jag hoppas det.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.