Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Hovrätten fäller Expressen

Publicerad: 19 februari 2013, 10:04

Thomas Mattsson, Andreas Johansson och Diamant Salihu.

Hovrätten fäller samtliga Expressen-medarbetare för det uppmärksammade vapenköpet i Malmö.


Ämnen i artikeln:

UtgivarnaThomas MattssonDiamant SalihuExpressen

Reportern Diamant Salihu fälls för vapenbrott. Tidigare nyhetschefen Andreas Johansson fälls för medhjälp till vapenbrott. Chefredaktör Thomas Mattsson fälls för anstiftan till vapenbrott. Hovrätten går därmed på tingsrättens linje.

Thomas Mattsson kommenterar domen i sin blogg:
"Utslaget är ett exempel på den intressekonflikt som kan uppstå när journalistik möter juridik. Alla stora etablerade medier har på olika sätt gett Expressen sitt stöd, och den tidigare fällande domen från tinget har kritiserats av branschorganisationer. Vi på Expressen är tacksamma för det engagemang som så många publicister har visat oss, det är påmint oss om vikten att argumentera för vikten av undersökande journalistik i domstolarna".

Han skriver vidare:  
"Vi kommer förstås att studera domskälen noga, och sedan ska vi ta ställning till om vi ska begära prövning i Högsta domstolen".

Branschorganisationen Utgivarna kommenterar domen i ett uttalande:
– Domen är oerhört tråkig och paradoxal. Det har aldrig varit lagstiftarens intension med vapenlagen att vapen som inhandlas, med ingen avsikts att användas, som inlämnas omedelbart till polisen, i syfte att granska ett stort samhällsviktigt problem, ska omfattas av lagen, säger Jeanette Gustafsdotter, vd Utgivarna.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.