Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Hovrätten sänker Otto Sjöbergs böter

Publicerad: 31 maj 2013, 10:57

Foto: Erik Esbjörnsson

Precis som tingsrätten dömer hovrätten Expressens förre chefredaktör Otto Sjöberg för grovt förtal, men sätter däremot ned böterna.


Det är för namn- och bildpublicering på en misstänkt gärningsman som Otto Sjöberg döms, berättar nyhetsbyrån Sirén.

Det var i april 2003 som en man häktades på sannolika skäl misstänkt för människorov. Expressen publicerade några dagar efter häktningen namn och bild på mannen vilket fick honom att gå till tingsrätten och stämma Otto Sjöberg, som då var ansvarig utgivare, för grovt förtal.

Otto Sjöberg dömdes av tingsrätten till 60 dagsböter á 1000 kronor. Han överklagade domen och nu har hovrätten sänkt straffet till 60 dagsböter á 600 kronor.

Hovrätten menar att namnpubliceringen i princip är försvarbar, men skedde i ett läge då mannen ännu inte gjort tillräckliga erkännanden.

Den anmälande mannen dömdes i juni 2003 för olaga hot, ofredande grov våldtäkt och brott mot vapenlagen till fängelse tio år. Domen sänktes ett år senare till åtta års fängelse i högre instans.

Krister Berntsson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.