Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Ingen ny Vilks-publicering för NA

Publicerad: 10 mars 2010, 11:08

Expressen, DN och Sydsvenskan publicerar idag konstnären Lars Wilks kontroversiella teckning av Muhammed som en rondellhund. Men Nerikes Allehandas hotade chefredaktör Ulf Johansson avstår.


Ämnen i artikeln:

Nerikes AllehandaUlf Johansson

Ulf Johansson, chefredaktör på Nerikes Allehanda.

För över två år sedan dödshotade Al-Qaida Ulf Johansson och satte ett belöning på 50 000 dollar till den som dödade Johansson.
Detta efter att han valt att publicera teckningarna på Muhammed som rondellhund i Nerikes Allehanda.

Expressen, Dagens Nyheter och Sydsvenska Dagbladet väljer idag att publicera Muhammedteckningarna i samband med att sju personer gripits på Irland, misstänkta för mordplaner mot konstnären Lars Vilks.

Men Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson väljer den här gången att avstå publicering av bilderna:
– Jag har fått krav på mig att aldrig publicera de här bilderna igen i tidningen. Den här gången var det inte aktuellt att publicera Muhammedbilderna. Finns det i framtiden ett nyhetsvärde i att publicera bilderna så kommer Nerikes Allehanda att göra det, säger Ulf Johansson till Resume.se.

Hur ser hotbilden ut mot dig idag?
– Hotet har hängt över mig ända sedan vi valde att publicera Muhammedbilderna och hotbilden kommer och går. Enligt uppgifter från polisen så har det förekommit tillfällen med en allvarlig och hög hotbild mot mig. Nu när det här har hänt så ökar kontakten med polisen så klart.

Vad har Nerikes Allehandas publicering av Muhammed som rondellhund betytt för yttrandefriheten i Sverige?
– Alla andra svenska tidningars publiceringar av bilderna har inte lett till problem utan Nerikes Allehanda blev en symbol i den här frågan i och med att demonstrationerna skedde här. Skulle vi nu ha publicerat bilden så skulle den ha ett helt annat symbolvärde än när andra tidningar publicerar den.
– Dagens Nyheter till exempel publicerade Mohammedteckningarna tre gånger när vi gjorde det och fick inga reaktioner alls. Nerikes Allehandas publicering spreds över världen och fick ett stort symbolvärde. Det som händer nu är tråkigt för alla muslimer i Sverige, avslutar Johansson.

Daniel Nilsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.