Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

iPhone anklagas för dödsfall i Kina

Publicerad: 16 juli 2013, 09:25

Apples popularitet i Kina sjunker efter att iPhone 4 är inblandad i flera olyckor, varav en som ledde till döden, skriver Veckans Affärer.


Ämnen i artikeln:

AppleKina

En kinesisk kvinna hittades död med en iPhone 4 i handen och brännskador på händer och ben. Lokala polismyndigheter har fastställt att kvinnan dog av en elchock. Men hennes familj hävdar vidare att elchocken  berodde på telefonen, som var ansluten till ett eluttag med en laddningssladd.

Både Apple och lokala utredare söker nu svar på frågan huruvida iPhone 4 låg bakom kvinnans död.

En vecka tidigare var iPhone inblandad i ännu en olycka när en man i Kina sov med telefonen under kudden. Han väcktes av att telefonen exploderade och satte eld på sängen. Mannen klarade sig men det finns fler liknande fall, även utanför Kina.

Enligt Veckans Affärer bidrar olyckorna till en redan negativ mediebild av Apple i Kina.Tidigare under våren rapporterade statlig kinesisk media om telefonjättens ofördelaktiga reparationsvillkor i Kina. Enligt kinesisk media har Apple använt sig av ett kryphål för att inte ge konsumenterna en ny telefon vid reparation och därmed förlänga garantin. Dessutom är det kinesiska kravet att en garantitid ska vara två år men Apple ger endast ett år.

Men det finns spekulationer kring att den kinesiska regeringen kan ligga bakom olyckorna och de negativa åsikterna om Apple som syns i  kinesisk media. Veckans Affärer skriver att det kinesiska tv-bolaget CCTV betalat kinesiska kändisar för att göra negativa uttalanden om Apple i sociala medier.

Vidare listas två orsaker till varför den kinesiska regeringen skulle vilja smutskasta det amerikanska bolaget och det är för att tvinga Apple att öka annonsering i Kina. En annan orsak som nämns är att regeringen är obekväm med hur åsikter sprids via smartphones.

Alexandra Barganowski

Ämnen i artikeln:

AppleKina

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.