Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Jag är ångerfull"

Publicerad: 30 augusti 2010, 19:31

På Facebook och Twitter tog Expressens Niklas Svensson åt sig hela äran för scoopet om våldtäktsanhållne Julian Assange – men Svensson tillförde bara detaljer. Resume.se kan avslöja att frilansfotografen Stefan Söderström förmedlade in tipset till redaktionen och att reportern Diamant Salihu knöt ihop säcken.


Niklas Svensson framställde sig som reportern bakom avslöjandet om Julian Assange. Men det var inte hela sanningen. Foto: Expressen och Scanpix.

Avslöjandet i Expressen om våldtäktsanhållan av Julian Assange hade dubbelbyline – Diamant Salihu och Niklas Svensson stod som artikelförfattare.

På lördagsmorgonen den 21 augusti då Expressen publicerat scoopet skrev Niklas Svensson på Twitter och Facebook:

”Avslöjar i dag i #Expressen att #Wikileak 's grundare Julian #Assange är anhållen i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt!”.


Senare på förmiddagen skrev Niklas Svensson vidare:

”Nu rapporterar också TT om mitt avslöjande i dag. Och internationella medier har börjat ringa”.

Samt:

”Storyn som jag avslöjar i dag, om att Wikileaks-grundaren anhållits för våldtäkt, sprider sig nu över världen”.

Senare rättade han sig och skrev i ett nytt inlägg att Diamant Salihu var den som gjorde det stora jobbet genom att få uppgifterna bekräftade av åklagare.

Nu kan Resume.se avslöja hur det egentligen gick till, och att det var tidningens frilansjournalist Stefan Söderström som först fick tipset.

När Resume.se ringer Söderström säger han:

– Det stämmer att jag var den första som fick ett tips, via sms klockan 19.52 på fredagskvällen, om att Wikileaks-grundaren Julian Assange var anhållen misstänkt för våldtäkt och att det handlade om två kvinnor.

– Det berättade jag för mina kolleger (däribland Niklas Svensson) när vi var ute på Harpsund på ett jobb. Jag ringde in tipset till redaktionen. Där vet jag att Diamant Salihu tog hand om tipset och fick det bekräftat av jouråklagare. Diamant skrev ihop texten och knöt ihop säcken. Niklas Svensson fick sedan senare ett tips från en annan källa och tillförde mer ingående uppgifter, detaljer.

Diamant Salihu bekräftar den versionen.

– Det var Stefan Söderström som fick tipset och lämnade in det till redaktionen. Sedan kollade jag det och fick det bekräftat. Sedan fick Niklas (Svensson) uppgifter från en anna källa med kompletterande uppgifter. Så det var ett lagarbete.

Hur känns det att Niklas Svensson gick ut med att det var hans avslöjande?
– Det har varit många inlandade i det. Niklas har gjort ett jättebra jobb med sina värdefulla källor, och Stefan Söderström har också gjort ett jättebra jobb. Jag tycker inte att Niklas Svensson har tagit åt sig äran, det är som sagt ett lagarbete.

Niklas Svensson säger att tipset som han fick innehöll detaljer som gjorde det möjligt att köra grejen – men att det inte hade gått att publicera utan bekräftelsen som Diamant Salihu fick av jouråklagaren.

Varför skrev du på Twitter och Facebook att det var ditt eget avslöjande?

– Jag rättade mig efter sen stund och skrev att Diamant stod för det stora – att få uppgfterna bekräftade, säger Niklas Svensson.

Men varför skrev du inte det från början i dina inlägg?
– Jag vet faktisk inte. Det borde jag naturligtvis ha gjort.

–  Jag är ångerfull. Den stora insatsen var att få det bekräftat av jouråklagaren och egentligen borde ju också Stefan Söderström ha fått byline.

Är det mycket prestige i vem som avslöjar?
– Det vete sjutton. Prestige och prestige – de enda som bryr sig egentligen är vi själva. Läsarna bryrs sig inte och jag tror inte branschen gör det heller. Det är möjligt att det finns någon ego-grej i byline-tänkandet, men jag såg det mer som ett fantastiskt avslöjande av Expressen.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.