Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Jag är glad och stolt"

Publicerad: 1 september 2008, 09:44

Resume.se skrev det i tisdags. Idag blev det formellt klart att Daniel Sandström tar över som chefredaktör på Sydsvenskan och han kan ta bladet från munnen.


Daniel Sandström. Foto: Cecilia Nebel

Hur känns det?
– Det känns alldeles utmärkt. Jag är glad och stolt.

Det var klart att du skulle ta över redan innan semestern. Varför väntade ni tills nu med att berätta?
– Det har varit ett traumatiskt år för Sydsvenskan, efter Peter Melins bortgång. Alla har gjort ett hästjobb för tidningen och var ganska slutkörda. Det gällde även mig. Därför ville vi vänta tills alla var tillbaka och de är de var de först den här veckan.
– Men det var lite svårt att hålla tyst. Jag gillar att snacka.

Vad ska du göra först när du tillträder?
– Jag sitter bokstavligen inklämd i ett eget hörn på kulturavdelningen, så det första jag ska göra är att lyssna. På kulturavdelningen har man en bild av verksamheten, på centralredaktionen är det annan.
– Det är en stor mängd information att ta in. Men jag kommer att ha Anders Olofsson till min hjälp. Han kommer att bli min högra hand.

Hur ser du på framtiden för morgontidningen?

– Peter Melin satte igång ett stort förändringsarbete ”Den nya Sydsvenskan”. Det arbetet fortsätter. Jag upplever att även jag har ett starkt förändringsmandat.
– Morgontidningen möter ny teknik och nya marknader. Vi måste utveckla vår journalistik.

Du kommer från kulturavdelningen. Vad har du för erfarenhet av nyhetsarbete?
– Jag har den bakgrunden och det kan ses som en brist, men också en styrka. En bra redaktion har en heterogen sammansättning. Jag tror att mångfald skapar kreativitet och dynamik.
– Samtidigt är det redaktionen som ska göra tidningen och där finns många som kan nyhetsarbetet. Vi söker också efter en redaktionschef och det ska vara en person som kan kombinera praktiskt nyhetsarbete med att dra in ett traditionellt medieföretag in i framtiden.

Du ska även utse en ny kulturchef. När ska de vara på plats?
– Det beror lite var vi hämtar dem ifrån. Men det ska vara klart under hösten och blir en av mina huvuduppgifter den närmaste tiden.

Kommer morgontidningen att klara att hålla sin upplaga i framtiden?

– Läsarnas krav på kvalificerad journalistik kommer inte att minska även om det finns en stor tillgång på gratismedier. Vi gör kvalificerad journalistik idag och ska göra det även i framtiden, men det gäller att optimera den för alla kanaler.
– Vi ska vara en tidning som har själ, görs med passion och som sätter agendan.

Hur ser du på din roll som tidningens talesperson?

– Det är naturligt att representera tidningen. Peter Melin satte ribban högt när det gällde att diskutera publicistik. Det är bara att försöka leva upp till det.

Är det någon del av tidningen du vill förstärka?
– Jag vill inte föregripa det förändringsarbete som är igång. Men generellt ska vi ha starka stilister och skickliga fotografer. Vi ska vara bäst på att berätta en historia. Jag tror inte man ska tänka så mycket på målgrupper. Gör man ett bra jobb kommer de automatiskt.

Hur viktigt kommer det vara för dig att utveckla tidningens affär?

– Ett modernt mediehus kan inte sitta och rulla tummarna. Det finns stora samordningsvinster att göra inom Sydsvenskankoncernen, där Skånemedia nu ingår.
– Vi ska styra utvecklingen inte bli styrda.

Du lämnar nu som kulturchef. Vad är du mest nöjd med på ditt gamla jobb?

– Vi har gjort en angelägen kultursida med bra skribenter – både fast anställda och frilans. Vi har blivit bättre på feature och så har vi hittat talanger som Rakel Chukri och Björn af Kleen.

Vad får du för lön?
– 127 000 i månaden.

Fallskärm?
– Jag har sex månaders uppsägningstid och ett års lön i avgångsvederlag.

Några andra förmåner?
– Jag måste nog ha en bil som bara jag ska använda och inte köra runt familjen i.
– En annan viktig förmån är att det är viktigt att vara uppdaterad inom journalistik, så det kommer vara en stor förmån att läsa alla nya medier. Vi som dagstidning har en hel del att lära av nischmedier som Filter och Novell.

Har du någon favoritskribent utanför Sydsvenskan?

– Maciej Zaremba bryter mallen för hur en tidning ska se ut. Han har en förmåga att gå vid sidan om. Det är något vi ofta pratar om men sällan gör.

Är du orolig för att lågkonjunkturen kommer att ställa till det?
– Det är ingen tvekan om att det kommer en lågkonjunktur. Enligt Johan Ståhl har vi schysst koll på kostnaderna, men frågan är hur det kommer att gå för intäkterna. Vi får nog räkna med två hårda år, men det finns ingen anledning att sänka ambitionsnivån för det.

Fakta: Daniel Sandström

40 år. Född och uppvuxen i Lund. Doktor i litteraturvetenskap. Anställd på Sydsvenskan sedan 2001. 2005 tillträdde han som kulturchef på Sydsvenskan efter Staffan Söderberg.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.