Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

”Jag är hemma några dagar och gråter”

Publicerad: 6 oktober 2010, 13:26

Ystads Allehandas chefredaktör Jörgen Svensson ska ta över även Kristianstadsbladet och Trelleborgs Allehanda och sitta på tre tjänster samtidigt. Nu kräver fackklubben i Ystad att beslutet rivs upp och redaktionschefen Pia Röding har hastigt slutat för att gå tillbaka till jobbet som nattredigerare. – Jag är hemma några dagar och gråter och sedan åker jag till Malmö, säger Pia Röding till Resume.se


Ämnen i artikeln:

Ystads Allehanda

Slutar efter bråk med koncernledningen. Pia Röding går från Ystads Allehanda tillbaka till jobbet på Sydsvenskan Foto: Ola Nilsson/Sydsvenskan/IBL

I slutet av september meddelades omorganisationen officiellt av Sydsvenskan-koncernen. Jörgen Svensson får en superpost och blir ansvarig utgivare och kommersiellt ansvarig på tre tidningar.

– Det är inte någon bra ide. Vi kräver att Ystads Allehanda har en egen chefredaktör, säger Ulf Mårtensson representant för journalistförbundet på Ystads Allehanda.

Enligt honom har koncernledningen struntat i att förankra omorganisationen.
– Det är inte förankrat. Det är informerat om det. Vi har kritiserat ledningen för det.

Redaktionschefen på Ystads Allehanda Pia Röding kom inte till jobbet på måndag och har inte synts till sedan dess.

– Jag har lämnat Ystads Allehanda. Jag och de som utser tidningsledarna har inte samma syn på hur tidningen ska ledas, säger Pia Röding.

Hon har varit tjänstledig från jobbet som nattredigerare på Sydsvenskan för att jobba på YA och tänker nu återvända till redigeringsjobbet i Malmö.

Hennes frånvaro är plötslig och oannonserad och har skapat problem på Ystads Allehanda.

– Det är klart att det är en besvärlig och pressad situation för personalen, säger Ulf Mårtensson.

Vad som händer nu vet ingen, utom möjligen chefredaktören Jörgen Svensson. Facket famlar i mörkret.

– Vi är jättebekymrade. Personalen måste ha en arbetsledning. Jörgen Svensson är chefredaktör och vi litar på att han löser situationen, säger Ingrid Thulin ordförande i journalistklubben på Sydsvenskan.

Enligt Jörgen Svensson har han inte fått veta att Pia Röding slutar förrän på onsdag morgon.
– Vi sätter omedelbart igång med att rekrytera en redaktionschef. Pelle Nilsson går in som nyhetschef så länge, säger Jörgen Svensson.

Att omorganisationen mötts av krtiik är något som han väntat sig men han kan inte ge något besked om ifall Ystads Allehanda får en egen chefredaktör.
– Vi sätter organisationen när vi är helt klara med hur vi ska göra. Det här måste göras grundligt.

Ove Gustafsson

Ämnen i artikeln:

Ystads Allehanda

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.