Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Jag är inte antisemit"

Publicerad: 21 augusti 2009, 07:16

I måndags publicerade Aftonbladet en artikel som handlade om att palestinier anklagade Israel för illegal organhandel. Nu kan Aftonbladets journalister stoppas från att få pressackreditering i landet.


Ämnen i artikeln:

Carl BildtAftonbladetJan Helin

Jan Helin. Foto: Björn Elgstrand

Protestvågorna från Israel växer nu dag för dag. Anledningen är en artikel på Aftonbladets kultursida i måndags. Där skriver Donald Bodström om att palestinier som dödas i konflikten plundras på sina organ innan deras kroppar återlämnas till de anhöriga. Detta uppger palestinier som han intervjuat.

Tidigt var Sveriges ambassadör Elisabet Borsiin Bonnier ute och fördömde artikeln på UD:s hemsida. UD tog senare avstånd från den publiceringen och artikeln raderades. Utrikesminister Carl Bildt klargjorde sin syn på publiceringen på sin blogg igår:
”På sina håll i Israel har man begärt att vi på ett eller annat sätt skulle ta offentligt avstånd från denna artikel eller t o m ingripa för att förhindra att en sådan artikel skulle kunna publiceras. Men så fungerar inte vårt land – och skall inte heller göra det.”
“I vår grundlag står av hävd yttrande- och pressfriheten mycket stark. Och det starka skyddet har tjänat vår demokrati och vårt land väl”, skriver Bildt.

Carl Bildts kollega i Israel, Avigdor Lieberman, gjorde igår ett antal uttalanden i Jerusalem Post. Han säger där att det är en skam att UD inte tar avstånd från publiceringen. Det kommer att störa förbindelserna mellan länderna och man överväger nu att inte ge Aftonbladet pressackreditering i landet.

Jan Helin skriver om det inträffade i sin blogg och förklarar också där sin och tidningens hållning.
”Jag är inte rasist. Jag är inte antisemit. Aftonbladet är inte en antisemitisk tidning. Tvärtom tar vi öppet ställning emot främlingsfientlighet.”

Även konkurrenten Expressen dras in i affären. Thomas Mattsson skriver i sin blogg att tidningen igår tackade nej till två debattartiklar. Båda handlade om Aftonbladets inställning till judar.
”Publiceringar av dessa debattartiklar i just Expressen skulle nog kunna missförstås, och jag vet inte om den här historien behöver fler missförstånd”, skriver Mattsson.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.