Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Jag har fått grattis-sms från konkurrenten"

Publicerad: 2 juni 2010, 09:26

Expressens reporter Niklas Svensson lyckades med det som ingen annan journalist klarade. Han tog reda på vilket plan Henning Mankell skulle flyga med från Tel Aviv, bokade en biljett och gjorde intervjun med författaren på planet med sin Iphone och en bandspelare. – Allt stämde, självklart känns det bra, säger Niklas Svensson till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Henning MankellExpressenShip to GazaNiklas Svensson

Niklas Svenssons Iphone-intervju med Henning Mankell på flygplanet.

Niklas Svensson.

Niklas Svensson anlände till Tel Avivs flygplats i förrgår kväll, 23.30. Många timmars stenhårt jobb på flygplatsen – Niklas Svensson pratade med så många han bara kunde – gav utdelning. Till slut fick han ta reda på vilket plan Henning Mankell skulle åka hem med.

– Jag jobbade rätt hårt på flygplatsen för att ta reda på vilket plan han skulle ta – till slut lyckades jag få Lufthansa att bekräfta att Mankell skulle finnas på det planet, så jag visste om det från klockan 12 i går. Jag bokade en biljett och förberedde mig för intervjun, säger Niklas Svensson till Resume.se och fortsätter.

– När jag sedan klev ombord, som en av de sista, blev jag nervös eftersom jag inte såg Mankell – jag scannade av planet och hittade honom inte. Men så kom han – och Mehmet Kaplan – in som de sista.

– Då sprang jag fram och frågade om jag fick ta en bild. Jag tog bilden med min Iphone och skickade bilden direkt till centralredaktionen på Expressen, innan planet taxade ut.

Niklas Svensson gick sedan tillbaka till sin plats där han filade på det sista inför intervjun.

– Omedelbart efter att planet kommit upp och man fick lossa på säkerhetsbältet sprang jag till Mankell och frågade om jag fick ställa några frågor – och det fick jag. Jag gjorde intervjun med min Iphone och bandspelaren, intervjun varade i elva minuter.

Intervjun toppade sedan Al-Jaziras nyhetssändning.

– Direkt efter tog jag fram datorn och skrev ner intervjun så att den var klar att sändas i två versioner, en för webben och en för papperstidningen, från Münchens flygplats. Där kopplade jag upp mig mot flygplatsens bredband och skickade också filmen via FTP från min Iphone till Expressen. Jag hann precis innan planet till Stockholm skulle gå.

–  Allt stämde, så det känns skönt. Det klart det kändes bra när jag märkte att jag var enda journalisten på planet, med en världesberömd författare som suttit fången. Det var ju massor av journalister på Tel Avivs flygplats.

Och intervjun då? Mankell visste inte om att folk hade dödats när du frågade honom. Hur reagerade du på det?
– Jag blev rätt ställd, vilket kanske också märks om man lysnar på intervjun och mina frågor. Av de tidigare svaren framgick det inte att han inte visste, och det här var en av mina sista frågor. Så det var överraskande, men jag var ju den första utomstående personen han träffade. Den israeliska staten hade ju naturligtvis inte informerat honom om det.

Niklas Svenssons intervju med Mankell lades ut på Expressen.se i går eftermiddag, och sändes även i TV4 Nyheterna i går kväll. Intervjun fick även stor uppmärksamhet internationellt. Den toppade Al-Jazira nyhetssändning, BBC hörde av sig och norska medier köpte den.

När övriga medier fick nöja sig med en kort presskonferens när Mankell landat, hade Niklas Svenssons exklusiva intervju legat ute många timmar.

När Niklas Svensson kom hem sent i går kväll  var han helt slut.

– Jag slocknade direkt, säger han.

Resume.se ringde och väckte honom i morse. I dag ska han jobba som vanligt på Expressens centralredaktion. Han har fått många gratulationer och mycket beröm – även från ärkerivalen Aftonbladet.

– Jag har faktiskt fått uppskattande sms från konkurrenten.

Hur löd de?
– I ett stod det ungefär: ”Trist, men bra jobbat!”.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.