Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

”Jag hotade ingen”

Publicerad: 20 januari 2015, 11:23

Lena Malm.

Foto: Pressbild.

(UPPDATERAD) Lena Malm (S) sa att GT kommer att dö digerdöden, något som fått tidningens chefredaktör Frida Boisen att rasa. Nu gör politikern en pudel. – Jag ber om ursäkt för uttrycket, säger Lena Malm till Resumé.

Ämnen i artikeln:

Frida Boisen

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Det var under ett panelsamtal i förra veckan som Göteborgs kommunfullmäktiges ordförande Lena Malm i en utläggning om folkomröstningen sa:
– Ibland vet man inte vart debatten tar vägen och vi hade en part i detta som hade ett intresse av att driva det på ett visst sätt. Och det är ju en tidning som jag tror snart dör digerdöden.

Uttalandet fick GT:s chefredaktör Frida Boisen att rasa och sa att det är oerhört allvarligt och har klart antidemokratiska drag.
– Det kan spä på en stämning om att det är okej att hota journalister. Uttalandet har helt klart en hotfull ton. När en av Göteborgs ledande personer som efter att vi granskar henne säger på det här viset – vad skickar det för signaler till andra? Då är det fritt fram för nästa person att också säga att vi ska dö, sa Frida Boisen tidigare i dag.

När GT ville att Lena Malm skulle utveckla sitt uttalande ville hon inte göra det. När Resumé når Lena Malm säger hon:
– Jag visste inte ens att de som ringde var GT – de ringde från ett privat nummer. Men jag kan säga att det var väldigt olyckligt uttryckt. Det jag syftade på var det som många papperstidningar drabbats av – att upplagorna sjunker. Jag sa det på ett olyckligt och alldeles för kraftfullt sätt – det blev helt fel. Jag menade att något långsamt försvinner och falnar. Jag är olycklig över den här debatten.

Men att du sa att GT kommer att dö digerdöden – tycker du inte själv att du har anledning att be om ursäkt för det?
– Jag har svårt att be om ursäkt för minskade upplagesiffror men jag vill be om ursäkt för uttrycket. Det var fel och alldeles för kraftfullt uttryckt.

GT har gjort ett antal granskningar om dig. Är det därför du uttryckte dig som du gjorde?
– Nej, absolut inte. Det är deras uppgift att granska och vi har olika uppfattningar om vad jag menade. För mig handlade det om att tidningen går in i en aktivitet som kallas folkinitiativ som inte har någonting med mig att göra.

Men kan du förstå att folk blir upprörda över ditt uttalande?
– Ja, det kan jag förstå. Det var ingen i det sammanhanget som kom fram, blev upprörd eller ställde någon fråga, man förstod nog vad jag menade då. Men jag förstår att de har reagerat från GT:s sida. Det är inte kul att det blir en debatt kring upplagesiffrorna.

Men du är ju en ledande politiker – och folk blir påverkade av det du säger. Hur kommenterar du det i samband med ditt uttalande?
– Då uppfattar man att jag hotade GT på något sätt och det är jag jätteledsen över. Jag vet inte hur det skulle kunna gå till. Jag hotade ingen utan konstaterade att papperstidningens minskade innebär att så småningom kommer tidningen att upphöra.

Men pappersupplagan sjunker på de flesta tidningar. Varför specificerade ditt uttalande just kring GT?
– Vi har två tidningar i Göteborg: GT och GP. På GT är det kanske är en större kris än på andra håll.

Frida Boisen kontrar:
– Lena Malms sätt att försöka be om ursäkt är att aktivt baktala tidningen. Nyss säger hon att GT snart "dör digerdöden", nu hittar hon på att vi är en tidning i "kris" och sprider obekymrat den myten. GT har en god ekonomi. Lena Malm konstaterar att det finns två tidningar i Göteborg: "GT och GP. På GT kanske det är större kris än på andra håll", säger Frida Boisen.

Vidare tycker hon att det är oroande att en kommunalfullmäktigeordförande "sprider sådana lögner".

– Som att en talman skulle hitta på att ett tidningshus som faktiskt går med betryggande vinst, är i större kris än ett annat företag som tråkigt nog kämpar med förluster i miljardklassen. Det är både allvarligt och okunnigt. Expressen, som GT tillhör, redovisade helåret 2013 en vinst på 98,4 miljoner kronor. GT har i 17 veckor i sträck varit större än GP digitalt, enligt KIA-index. Det vore bra för Malms trovärdighet om hon höll sig till fakta fortsatt istället för illasinnade fantasier.

Frida Boisen säger också att det är omöjligt att Lena Malm inte skulle förstått att det var GT som ringde när hon blev intervjuad av tidningen, eftersom reportern presenterade sig med namn och vilken tidning hon ringde ifrån.
– Dessutom är bisarrt att Lena Malm påstår att hon inte förstod att hon pratade med GT:s reporter. Lena Malm säger i bandade intervjun till oss när hon vägrar att kommentera sitt digerdöds-uttalande: "Det var i det sammanganget jag sa det och jag vill inte uttala mig om det i GT".

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev