Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Jag meddelade Helin redan i juli"

Publicerad: 20 oktober 2010, 12:27

Jan Helin vill fortfarande inte kommentera Johanne Hildebrandts avhopp med hänvisning till att han måste prata med henne först. Men enligt Hildebrandt själv kommer inte avhoppet som någon nyhet för ledningen. – Jag meddelade Helin redan i juli att resan jag skulle göra till Afghanistan skulle bli min sista, säger hon till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Johanne HildebrandtAftonbladetJan Helin

Johanne Hildebrandt och Jan Helin. Foto: Jan Hofgaard/Björn Elgstran.

Igår blev det känt att Johanne Hildebrandt slutar som krigskorrespondent för Aftonbladet. Under 19 år har hon bevakat krigshärdar världen över men nu får det vara nog. Den främsta anledningen till att hon nu väljer att sluta är det bristande stödet från Aftonbladet.

– Det är slitigt och tungt att vara ute på fältet och riskera livet. Att sedan komma hem utan att få ett samtal eller ett mejl från redaktionsledningen är ledsamt, säger Johanne Hildebrandt.

Hon vill inte kommentera vilka personer det handlar om, men enligt uppgift till Resume.se handlar det om chefredaktören Jan Helin. Vad hon däremot konstaterar är att avhoppet knappast kan komma som en överraskning, då hon redan i juli berättade för Jan Helin att hon tänkte sluta på grund av det dåliga stödet och att hon inte längre orkar bevaka krig.

– 19 års krigsrapportering får vara nog. Jag tänker slutföra boken jag skriver om de svenska soldaterna och sedan ägna mig åt något annat, säger hon.

Uppgifterna om att artiklar som Aftonbladet har beställt från Johanne Hildebrandt sedan har blivit refuserade kommenterar hon så här:

­  – Aftonbladet skickade mig till Afghanistan på ett två veckors uppdrag. Artiklarna publicerades föst två månader senare i samband med soldatens dödsfall. Men jag tror inte det beror på illvilja utan på en massa andra omständigheter som inte berör varken mig eller artiklarna.

Den hårda kritiken som har framförts av Jan Guillou mot hennes åsikter om kriget är något som hon i vanliga fall tar lätt på. Men när kritiken kommer under perioder då hon befinner sig mitt i konflikten blir hon illa berörd.

– Jag bryr mig inte särskilt om Jan Guillou, såvida han inte hoppar på mig när jag ute på fältet. Då tar jag mycket illa vid mig, säger Johanne Hildebrandt.

Resume.se har vid upprepade tillfällen försökt nå Jan Helin för en kommentar. Han har hittills avböjt att kommentera avhoppet.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.