Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Jag tror inte att Jan Guillou var spion"

Publicerad: 23 mars 2010, 16:12

Guldspade-vinnaren Mikael Ölander på Expressen, som tillsammans med Mikael Hylin avslöjade Guillous samröre med KGB, tror inte att han var spion. Det framgick då Föreningen grävande journalister, FGJ, höll paneldebatt med guldspadevinnarna.


Ämnen i artikeln:

Jan GuillouThomas MattssonExpressen

Mikael Ölander. Foto: Expressen

PO Yrsa Stenius vill klandra Expressens avslöjande kring Jan Guillou. Det är löpet och förstasidan det hela gäller. Här menar PO att Jan Guillou indirekt beskylls för att vara spion.
I samband med att FGJ höll paneldebatt med guldspadevinnarna var en av de två Expressen-reportrar som avslöjade Jan Guillous samröre med KGB, Mikael Ölander, glasklar med att han inte tror att Jan Guillou har varit spion åt KGB:
– Om din fråga innebär tror att Jan Guillou var spion. Nej, det tror jag absolut inte!, säger Mikael Ölander.

Han menar att vi måste lite på Jan Guillou då han berättar vilket syfte han hade med sitt samröre med KGB och varför han gjorde det:
– Han berättade mycket detaljerat och resonerande. Jag tycker att det är fullständigt rimligt allt han berättar, säger Mikael Ölander.

Han nämnde också att han tror att Jan Guillou själv uppskattar att dokumenten kommit fram.
– Jan Guillou har varit oerhört tydlig med att berätta vad det här var för något. Jag tror på det. Jag betvivlar inte ett ord av vad han har sagt. Jag måste säga det att när jag kom hem till honom och vi gick igenom de här papperna. Bättre ”intervjuoffer” får man leta efter. Vi kunde gå igenom allt punkt för punkt, säger Mikael Ölander.

Då utfrågningen avslutas summerar Mikael Ölander med att det skulle vara mycket intressant att se hur KGB uppfattade Jan Guillou:
– Hur har de tolkat kontakten. Här gör han en undercover-operation. Upptäckte de detta. Misstänkte dom det, säger Mikael Ölander.

Vid grävseminariet hölls även en debatt mellan Jan Guillou och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Den senare fick frågan om han tror att Jan Guillou varit en KGB-lakej eller dumdristig journalist som försökte avslöja KGB. Svaret blev:
– Det blir en spekulation,  säger Thomas Mattsson.

Jan Guillou stämde in i moderatorns fråga och skrockade vad tror du?
– Jag tänker inte spekulera i det. Det som var nyhetsvärdet var ju att Jan Guillou aldrig berättade om detta. Han skriver ju i sin bok att det inte fanns något mer att nämna kring det och då nämner han ju inte pengarna och hemligheterna. Nu när han blir avslöjad ska han skriva ett helt kapitel om det sin bok, säger Thomas Mattsson.

Jan Guillou kontrar:
– Det tror fan det. Efter det där dokumentet med Lembergs uppgifter och era insatser så har det ju blivit en story som det inte var innan. Det är väl självklart.

Då Thomas Mattsson säger att du har ju vetat det här hela tiden blir svaret från Jan Guillou:
– I den där boken skriver jag ganska utförligt om en liknande operation som är mer lyckad där jag tar emot tusentals dollar från CIA för att skriva falska rapporter. Detta är brottsligt. Och det hela ledde till ett lyckat avslöjande, säger Jan Guillou.

Då Resumé talar med Thomas Mattsson kring det hela blir kommentaren följande:

- Expressen har inte kallat Jan Guillou för spion eftersom ingen har kunnat belägga något spioneribrott. Och det har även varit viktigt för Mikael Ölander att inte kalla honom för spion i intervjuer och debatter, utan att i stället säga att vi tror på Jan Guillous ord i dem fall han är inte motbevisad, säger han.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.