Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

JG:s fackordförande ville sänka lönerna

Publicerad: 1 september 2010, 15:13

Turerna kring JG Communication rullar vidare. Nu kan Resumé avslöja att fackordförande Pelle Sunnerot gick vd:s ärende och gjorde allt för att motarbeta kollektiv­avtal. Unionen och SJF har aldrig varit med om något liknande.


Ämnen i artikeln:

UnionenJG Communication

truetrue2010-08-19T17:17

Det fortsätter att blåsa kring JG Communication, ett av Sveriges största kommunikationsbolag. Resumé har tidigare kunnat avslöja att en rad större kunder och en mängd chefer har lämnat företaget och att det har förekommit storbråk kring kollektivtal.

Resumé har också visat hur personer i ledningen har övervakat kollektivavtalsanhängares e-post, fört Fastig­hetstidningens redaktion bakom ljuset och försökt att tysta facket.

Nu kan Resumé avslöja att fackordförande Pelle Sunne­rot har agerat på vd Henrik Johanssons uppdrag och motarbetat kollektivavtal, vilket framgår av det mejl som Pelle Sunnerot skickade till Henrik Johansson:

”Vill bara påminna dig om att skicka mig mejladressen till personen på Unionen som ska få infon om att det finns medlemmar som inte vill ha kollektivavtal.”


En rad källor pekar också på att det är allmänt känt att vd Henrik Johansson och Pelle Sunnerot har en mycket nära relation.

Det mejl som Pelle Sunnerot skickade till ombudsmannen Bengt Larsson på Unionen strax innan han tillträdde som fackordförande på JG Communication kan tyckas ännu mer anmärkningsvärt:
”Jag tror inte heller på kollektiv löneförhandling på Citat Journalistgruppen. Vi har all­deles för olika tjänster för det. Men löne­utjämning vore bra. Men det borde främst handla om att sänka underpresterande med­arbetares löner i stället för att höja lönerna.”

Bengt Larsson är minst sagt förvånad över JG Communications agerande:
– Jag har jobbat i 25 år som facklig företrädare i olika förbund och aldrig upplevt något liknande. Vad Pelle Sunnerot skrev är en otrolig svartmålning av facket, säger han.
– Ytterst handlar det om att JG:s ledning sprider des­information och gör folk rädda. Ingen medarbetare har vågat fronta så att vi kan processa kring före­ningsrättskränkning.

Samtidigt menar han att Unionen inte är ute för att jävlas, utan snarare hjälpa JG och dess personal:
– JG Communications har ändå tjänstepensioner och liknande. Så företaget kan spara kostnader med kollektivavtal. Från ledningens sida verkar det snarare handla om en politisk handling, säger Bengt Larsson.

Även SJF och dess ombudsman Margaret Gillberg-Brandt är förvånad:
– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är blankt nej från JG hela tiden.
– Vi och Unionen har haft möte med JG-anställda för att informera om kollektiv­avtal och då fick man verkligen intrycket att en klar majoritet var för, säger Margaret Gillberg-Brandt.

Hur ser du på JG Communications hantering av frågan?
– Jag förstår om folk söker sig därifrån. Det kan inte vara lätt att arbeta under en sådan ledning, säger Margaret Gillberg-Brandt.

Fotnot: Föreningsrätten innebär att en arbetsgivare inte får diskriminera någon som är med i facket, till exempel ge en anställd sämre arbete eller lön. Det innebär föreningsrättskränkning.

”Jag förstår det kan låta lite märkligt”

JG:s fackordförande Pelle Sunnerot tillbakavisar kritiken och hävdar att han inte aktivt har mot­arbetat kollektivavtal:
– Jag försökte endast föra fram att det fanns olika åsikter bland medarbetarna, säger han.


Pelle Sunnerot tillbakavisar att han skulle agera på vd:s uppdrag. Han medger dock att han och Henrik Johansson har en god relation:
– Jag är inte rädd för chefer och Henrik Johansson gillar att umgås med medarbetarna, säger Pelle Sunnerot, fackordförande för Unionens medlemmarna på JG.

Han förstår att mejlet till Bengt Larsson kan tyckas märkligt och hävdar att han i dag, närmare ett år senare har en annan syn:
– Förra året hade vi ett antal möten med Bengt Larsson och endast vissa grupper sade vad man tyckte. Jag försökte sammanfatta olika ståndpunkter i mejlet, men rent personligen gillar jag naturligtvis inte sänkta löner för underpresterande med­arbetare, säger Pelle Sunnerot.

Vid tiden det begav sig hade Unionen 28 medlemmar på JG och var det största fackförbundet. Diskussionen handlade mycket om att förstå kollektivavtal:
– Det fanns mängder med agendor. Ledningen, olika fackförbund och många gånger var argumenten som fördes fram direkt felaktiga. Det var en olycklig process, säger Pelle Sunnerot.

Pelle Sunnerot tycker att Unionens Bengt Larsson var aggressiv och felaktigt påstod att alla på JG vill ha kollektivavtal. Sanningen var att många medlemmar inte ens hade blivit tillfrågade, menar han.

Men är du som fackordförande för kollektivavtal på JG?
– Jag har alltid varit för kollektivavtal. Jag försöker bara få andra att förstå att det kan finnas olika synsätt.

Hur ser du på ditt mejl till Bengt Larsson?
– Jag förstår att det kan ge konstiga signaler, men man måste se till situationen som var då, säger Pelle Sunnerot.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

UnionenJG Communication

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.