Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

JK kritiserar enhetschef i Borås

Publicerad: 3 december 2008, 14:14

Polisen lämnade ett ärende till JK gällande en enhetschef på vårdcentralen i Borås som frågat en journalist om vem som läckt uppgifter till pressen. Nu väljer JK att kritisera agerandet.


Den 17 september publicerade Borås Tidning artikeln ”Vårdpersonal stängs av från jobbet”. Strax därefter frågade en enhetschef på den aktuella vårdcentralen i Borås en journalist vem som läckt uppgifterna samt satte upp en lapp på anslagstavlan om att det inte var okej att prata med utomstående om problemen på jobbet. Ärendet lämnades till JK för granskning om brott mot efterforskningsförbudet begåtts.

Nu väljer JK att kritisera verksamhetschefens agerande. JK menar dock att utredningen inte ger tillräcklig grund för att bedöma att brott mot efterforskningsförbudet var uppsåtligt.

I bedömningen skriver JK:
”En enstaka fråga till en journalist räcker normalt inte för att det ska anses vara fråga om efterforskning. En annan fråga är om verksamhetschefens agerande var lämpligt.”

Enligt JK var meddelandet som sattes upp på anslagstavlan relativt försiktigt hållet. JK skriver dock att ett meddelande av det slaget lätt kan uppfattas som om chefen misstycker till att personalen talar med media och att chefer bör vara försiktigt med den formen av agerande.
”För de anställda kan sådana uttalanden få till följd att de avstår från att vända sig till medierna av rädsla för att dra på sig ledningens missnöje. Därmed stryps en debatt som måste få förekomma.”

Ärendet leder inte till någon förundersökning.


Läs artikeln här (länk till Borås Tidning)

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.