Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Journalist åtalad för misshandel på Kungliga biblioteket

Publicerad: 9 juni 2010, 11:45

En journalist har åtalats för misshandel efter ett tumultartat bråk på Kungliga biblioteket i mars. Journalisten ska enligt åtalet ha slagit en besökare i huvudet och tagit ett strypgrepp på honom. – Jag handlade i panik och nödvärn, säger journalisten som förnekar brott. Jag försökte freda mig.


Kungliga Biblioteket i Stockholm. Foto: KB/Ulf Lundin

Journalisten, som anlitats av några av Sveriges största dagstidningar, satt och arbetade på en bok på Kungliga biblioteket i en av lässalarna då han irriterades över två män. De lyssnade på musik, sörplade läsk ljudligt och åt frukt.

Han sa till dem att det är förbjudet att äta och dricka i biblioteket och visade på en skylt. En av männen slutade dricka medan den andre, enligt journalisten, med hög röst påpekade att journalistens tryckande på sin laptop störde minst lika mycket.

Journalisten föreslog att de skulle prata mer ostört utanför lässalen om varför allmänna regler är viktiga att följa.
– Jag knuffade till honom lätt på axeln för att uppmärksamma att vi skulle gå ut. På vägen ut kände jag att han knuffade till mig i ryggen.

Utanför receptionen upprepades knuffen, enligt journalisten. Han vände sig om, tog tag i mannen och tryckte honom mot en vägg.
Hans ena hand kan ett kort tag ha glidit upp mot mannens hals, men inte medvetet.
– Jag tog tag i honom för jag var rädd att han skulle slå mig.
Folk på plats skingrade dem och kallade på polis.

Enligt flera vittnesuppgifter stämmer inte journalistens version. Han ska istället ha slagit till mannen hårt i bakhuvudet inne i lässalen med öppen näve. Ute i receptionen ska han ha tryckt upp mannen mot en vägg med hela sin kroppstyngd, slagit och tagit strypgrepp med bägge händerna på honom ett tag samt ruskat honom flera gånger. Mannen var rödstrimmig runt halsen och skrek av chock. Journalisten ska enligt ett vittne ha uppträtt väldigt påstridigt och argt och "tryckte ihop" mannen till "ett paket" så han inte fick luft.

Mannen försökte backa och upprepade: "Jag har inte gjort något."

Han berättar i förhör att det gjorde ont i halsen och huvudet efteråt. Han behövde inte uppsöka sjukhus men har känt sig rädd i flera veckor och fått koncentrationssvårigheter.

Journalisten hävdar att mannen uppträdde extremt aggressivt med knutna nävar och höjd röst.
– Så här i efterhand, jag borde ha kontaktat väktare istället för att prata med honom.

Journalisten ifrågasätter vittnesmålens uppgifter. Deras iakttagelser från sidan är inte tillförlitliga då sikten var dålig, menar han.

Journalisten gjorde en motanmälan om misshandel. Mannen ska ha bitit honom i armen och vridit om hans tumme. Han fick så ont att han måste uppsöka sjukhus. Han har fortfarande värk i tummen.

Polisen har lagt ned den förundersökningen.

Lilian Andersson

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.