Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Journalister ersätts med bloggare

Publicerad: 13 oktober 2009, 07:19

Brittiska The Guardian har i år sparkat 250 anställda på grund av annonsnedgången.
Nu söker mediebolaget lokala bloggare som nödvändigtvis inte behöver ha journalistisk erfarenhet.


Ämnen i artikeln:

The Guardian

Guardian tillhör de tidningar i Storbritannien som klarat sig hyggligt genom lågkonjunkturen. Men inte helt smärtfritt, tidigare i år gjorde Guardian Media Group neddragningar på sina regionala tidningar, skriver Paid Content. Totalt har 250 personer fått sparken.

Men medan papperstidningen får det allt tuffare expanderar Guardians sajt. I dag har den 30 miljoner unika besökare i månaden varav två tredjedelar kommer utanför Storbritannien.

Nu satsar Guardian News & Media på att bygga upp lokala nyhetssajter och rekryteringen har börjat. Vad mediebolaget söker är ”beatbloggers” i Leeds, Cardiff och Edinburgh.

Deras uppgift blir skapa multimedieinnehåll när de bevaka det lokala samhället med hjälp av dator och trådlöst uppkoppling. Kravet på de sökande är att de kan skilja på ”yelps” och ”tweets”. Traditionella journalistiska kvalifikationer är önskvärda men inte avgörande.

Beatbloggarna måste samarbeta med andra (bloggare) för att innehållet ska bli vitalt.

”Det här är en helt ny situation för The Guardian vilket vi tror speglar journalistikens nya natur”, står det i annonsen.
– Jag är imponerad av bredden och djupet i bevakningen på lokala webbsajter och bloggar. Det här experimentet speglar både en ny journalistik och en ny verklighet på gräsrotsnivå, säger Emily Bell, chef för digital utvecklig på The Guardian.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

The Guardian

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.