Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Källa dementerar Guillous uppgifter

Publicerad: 28 oktober 2009, 07:16

Enligt Jan Guillous nyutkomna memoarer var den dåvarande Expressenjournalisten Bengt Erlandsson den som väckte Guillous intresse för IB. Men nu säger Bengt Erlandsson att han inte kände till IB, innan avslöjandet. – Nej. Jag har inte gjort lumpen heller, säger han till Svenska Dagbladet.


Jan Guillou. Foto: Resumé

Avslöjande om den svenska spionorganisationen IB, som gjordes av Jan Guillou och Peter Bratt i Folket i Bild Kulturfront 1973 är ett av Sveriges största scoop.

Men nu ifrågasätts en av Jan Guillous källor till avslöjandet. I sina nyutkomna memoarer nämns Bengt Erlandsson, som en av källorna som satte Gulliou på spåret. Erlandsson var då på Expressen, men senare i karriären hamnade han på Svenska Dagbladet som editions- och utrikeschef.

Han ska enligt Guillou berättat om spionorganisationen på restaurang Tennstopet i Stockholm. Men det här är helt påhittat enligt Erlandsson.

Guillou står dock fast vid sin version när Svenska Dagbladet intervjuar honom.
– Varför i fridens namn skulle jag hitta på något sådant? Om det inte är sant så riskerar man ju en pinsam dementi. Det väntade jag mig förstås inte, säger han till Svenska Dagbladet.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.