Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag22.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Kallade Jimmie Åkesson nazist frias

Publicerad: 29 November 2010, 10:22

Nazist och rasist. Tidningen Dagen blir inte åtalad för förtal efter publiceringen av Nalin Pekguls uttalanden om Jimmie Åkesson och SD.


Ämnen i artikeln:

Jimmie ÅkessonDagenSverigedemokraterna

Jimmie Åkesson, SD:s partiledare. Foto: Emil Håkansson.

Sverigedemokraten Kent Ekeroth gjorde en förtalsanmälan med anledning av tidningen Dagens intervju med Nalin Pekgul.

Intervjun gjordes under valnatten och i den publicerade texten kallar hon Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ”en skicklig maktmänniska och rasist”. Dessutom går hon hårt åt SD – ”helt plötsligt har vi nazister i riksdagen” säger hon i Dagens intervju.

Enligt tidingen Riksdag & departement skriver Kent Ekeroth i sin anmälan att hennes uttalande utgör förtal mot hela sverigedemokraternas riksdagsgrupp. Eftersom det rör sig om ett tryckfrihetsbrott var det inte Nalin Pekgul utan tidningen som blev anmäld.

Men JK menar i sitt utlåtande att det måste vara högt till tak när det gäller kontroversiella uttalanden. Dessutom ska hennes hårda ord ses i ljuset av stridens hetta som rådde under valnatten.

– Även om det är ett skarpt eller oförsiktigt formulerat uttalande så menar vi att en dagstidning måste ha rätten att återge det. Om samma uttalande hade fällts i ett annat sammanhang, till exempel privat, skulle det kunna bli en annan bedömning, säger Håkan Rustand byråchef vid JK, till Riksdag & departement.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.