Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Kan inte Allmänhetens Pressombudsman läsa?"

Publicerad: 18 mars 2010, 09:28

PO Yrsa Stenius får nu hård kritik från Expressens chefredaktör Thomas Mattson. Anledningen är PO:s  uttalande att Expressen bör klandras för tidningens publiceringar av Jan Guillou, som agent.


Ämnen i artikeln:

Yrsa SteniusThomas MattssonExpressen

Thomas Mattsson. Foto: Björn Elgstrand

Det var i höstas som Expressen skrev att Jan Guillou hade uppdrag av KGB och fick betalt för det.

Igår offentliggjorde Aftonbladet ett ännu inte offentligt uttalande av PO Yrsa Stenius till Pressens opinionsnämnd. Enligt Stenius vållade Expressens publiceringar om Guillou den 24 oktober 2009 "en oförsvarlig publicitetsskada", för vilken Expressen bör klandras.

Den vanliga gången när en tidning klandras av PO är att man inte går i svaromål. Ett fällande i PON bör publiceras utan kommentar från tidningen.

Men Thomas Matsson går nu till stenhårt angrepp mot Yrsa Stenius. Bland annat har hon skrivit i sitt utlåtande att Expressen kallat Jan Guillou för spion. Något som är helt fel, enligt Mattsson.
”Det har vi nämligen inte skrivit. Tvärtom har Expressen – och jag själv i tidigare bloggposter här – varit tydliga med att Expressen till skillnad från några andra medier faktiskt inte har kallat Guillou för just spion.
   Yrsa Stenius väljer dock, felaktigt, att tolka ordet agent som spion och det är ju orsak till viss oro. Kan inte Allmänhetens Pressombudsman läsa? Bör vi formulera våra inlagor till henne med större grad på bokstäver och kanske byta till ett mer uppskattat typsnitt…?
   Eller förstår hon inte skillnaden mellan orden? Om "agent" och "spion" är detsamma, gäller det då också "dråp" och "mord" eller, för den delen, "kompetent" och "inkompetent"?

Thomas Mattsson går också så långt som att hela PO:s ämbete nu kan ifrågasättas. Han skriver att det inte längre går att ta den pressetiska processen på allvar.

När Resumé når Yrsa Stenius vill hon inte kommentera PO:s beslut, inte heller vill hon uttala sig kring  Thomas Mattssons kritik.

Resumé har sökt Thomas Mattsson för en kommentar.

Tero Marjamäki

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.