Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Katastrofresultat för Sydsvenskan

Publicerad: 26 november 2009, 12:58

Sydsvenskan-koncernens förluster är dubbelt så stora som ledningen uppgett. Årets resultat före skatt blir en förlust på nästan 120 miljoner kronor. Nästa år hotar en förlust på 50 miljoner, trots ett nytt åtgärdspaket.


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanJohan Ståhl

Johan Ståhl, vd på Sydsvenskan

Sedan Resumé avslöjat Sydsvenskans skenande förluster skrev tidningen för en månad sedan om sin ekonomiska situation. Förlusten i år bedömdes landa på 60 miljoner och ett sparmål på 40 miljoner sattes upp för 2010.

Men enligt Resumés källor avser de 60 miljonerna enbart rörelseförlusten. Till det ska läggas omkring 15 miljoner i avskrivningar, 5 miljoner i strukturkostnader, 10 miljoner i negativt finansnetto och 30 miljoner i goodwillavskrivningar efter förvärvet av Skånemedia.

Det innebär att resultatet före skatt ser ut att landa på minus 120 miljoner i år. Intäkterna väntas stanna strax under 1,1 miljarder kronor.

Nästa år väntas intäkterna öka med drygt 20 miljoner, medan kostnaderna väntas minska med 40, vilket skulle ge ett nollresultat. Men avskrivningar och finansnetto ger Sydsvenskan en förlust för 2010 på minst 50 miljoner.
– De 60 förlustmiljonerna innehåller även avskrivningar och strukturkostnader, hävdar Johan Ståhl, helt på tvärs med Resumés källor.
– Visst har vi en goodwill som vi betar av i snabb takt med ungefär 30 miljoner om året, säger han. Men vi tar  sällan  med den posten när vi pratar resultat i organisationen eftersom den matchar ett värde i balansräkningen och kan ju justeras beroende hur man ser på värdet.

Vid Sydsvenskans senaste styrelsemöte beslöts om ett åtgärdsprogram för att minska personalstyrkan på frivillig väg. Ett sådan program har avslutats i år och sänkt kostnaderna med 40 miljoner kronor.

Det nya erbjudandet, som medarbetarna måste svara på före den 11 januari, erbjuder fyra extra månadslöner utöver avtalad uppsägningstid. För en anställd över 55 med mer än tio år på tidningen ger det 18 månadslöner och alla som jobbat mer än åtta år får en årslön.

SDS-koncernen, som förutom Sydsvenskan består av Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda, Trelleborgs Allehanda och City Malmö/lund, har i dag nära 700 anställda.

Efter Resumés publicering hör Johan Ståhl av sig med följande förtydligande, som stämmer rätt väl med de uppgifter vi fått:
”Vi lade en ny prognos efter sommaren på minus 60 miljoner kronor, exklusive avskrivningar, goodwill och finansnetto. Utöver det har vi en återbäring från TU på cirka 15 miljoner som jag inte nämnt, eftersom vi använder den lite som reserv.”
Det innebär att Sydsvenskans årsresultat före skatt blir minus 103,5 miljoner när engångsposten från TU räknas in, minus 118,5 miljoner när utan TU-pengar. Av detta är 60 miljoner rörelseförlust:
”Vi håller kostnaderna i oktober, men tappar något på intäkterna”, skriver Johan Ståhl. ”I november ser det ut som om vi klarar prognossiffrorna”.
Avskrivningarna påverkar inte koncernens kassaflöde:
”Sydsvenskan går 55 – 70 miljoner back på kassaflödesnivån”, avslutar Johan Ståhl.

Fotnot: I veckans nummer av Resumés papperstidning kommer även Skånska Dagbladets usla resultat att granskas.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

SydsvenskanJohan Ståhl

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.