Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Kollega till attack mot Bojs doktorshatt

Publicerad: 1 oktober 2008, 13:31

Karin Bojs, chef för DN:s vetenskapsredaktion, har utsetts till hedersdoktor vid Stockholms universitet, vilket har väckt kritik: – Sådant kan vänta tills man är pensionerad, säger Svenskans medicinreporter Inger Atterstam.


Inger Atterstam kritiserar Karin Bojs

Stockholms universitet är en av de större aktörer Dagens Nyheters vetenskapsredaktion har att bevaka. Därför väckte Karin Bojs beslut att acceptera titeln hedersdoktor vid den naturvetenskapliga fakulteten stor förvåning bland branschkolleger.

Inger Atterstam är rutinerad medicinreporter på Svenska Dagbladet, men också engagerad i debatten om vetenskapsjournalisters integritet. Hon är kritisk till Karin Bojs beslut att låta sig belönas av de granskade:
– Sådant där har jag alltid värjt mig för. Det är så lätt att hamna i en beroendeställning. Tänk om det inträffar en jätteskandal på Stockholms universitet, hur ska Karin Bojs då med trovärdighet bevaka den?

Men Svenskan har ingen tydlig policy för hur belöningar från aktörer ska hanteras:
– Nej, våra chefer får avgöra från fall till fall, säger Inger Atterstam. Själv anser jag att man ska undvika belöningar så länge man är yrkesverksam. Då företräder man ju tidningen och dess trovärdighet.

Resumé har upprepade gånger sökt Karin Bojs, som på sitt mobilsvar säger sig vilja ha sms. DN:s växel får inte lämna ut hennes mobilnummer, som inte heller finns listat på Eniro eller hitta. Vi har inte heller lyckats nå DN:s ansvarige utgivare Thorbjörn Larsson.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.