Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Konkurrenterna läste varandras nyheter

Publicerad: 21 oktober 2008, 14:28

Publiceringssystemet Newspilot lät journalisterna på Östersunds-Posten se rubrikerna i konkurrenten Länstidningen och tvärtom. Ägarna Mittmedia kör båda systemen på samma server för att spara.


För några veckor sedan fick en av redigerarna se konkurrentens rubriker komma upp i samband med att sidor skulle skickas. En kontroll visade att det gick att kika även åt andra hållet i texthanterings- och publiceringssystemet Newspilot.
– Jo, det stämmer att du kan se rubrikerna om du har viss behörighet, säger Stefan Ohlander på ÖP/LT:s gemensamma it-avdelning.
– Felet upptäcktes av en ren slump. Den 11 november är vi utlovade den nya Newspilot 3.0 och i den ska felet vara åtgärdat. Såvitt vi vet har ingen av tidningarna stulit någon nyhet från konkurrenten.

Newspilot från leverantören Infomaker har blivit ett av de vanligaste redaktionella systemen och används av ett 50-tal svenska tidningar och tidskrifter. I flera fall kör konkurrerande tidningar systemen i samma server. Bland användarna finns DN, Expressen, Sydsvenskan, Aftonbladet, Svenskan, Metro, LRF Media, Hallpressen, Gota Media, Mittmedia, Skånemedia och Östgöta Corren.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.