Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Kritikstorm mot DN:s Jonas Thente

Publicerad: 23 april 2014, 11:58

Maria Robsahm, Daniel Swedin, Åsa Linderborg och Jens Liljestrand.

Foto: Montage.

DN:s krönikör Jonas Thente skrev i går en text om hans vilja att "förstå" näthatare. Hans resonemang har fått flera journalistprofiler att reagera starkt.


Ämnen i artikeln:

Åsa LinderborgJens Liljestrand

Jonas Thente skrev bland annat att det inte är näthatare som är ett problem, det är "vi". Att det anonyma hatet måste förstås som ett tecken på ett helt samhälles kris – och på den intellektuella vänsterns svek:  

"Man brukar lustfyllt citera deras åsikter ordagrant. Poängen man vill få fram är förstås att detta är obildade människor – i motsats till oss medelklasspersoner som angrips, vi som läser ledar- och kultursidorna och hånflinar åt barbarerna som kan stava till "fitta" men aldrig till "recension".  

Han menar att näthatarproblemet ligger i klassfrågor och kallar näthatarna "de bortsorterade", vars situation skildras i pjäser och skämtteckningar innan de till slut förpassas till "historiens sophög".  

De som kritiserat Jonas Thentes resonemang är bland andra Maria Robsahm, journalist och politiker, Daniel Swedin, ledarskribent på Aftonbladet, Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet och Jens Liljestrand, litteraturredaktör och biträdande kulturchef på Expressen.  

De flesta ställer sig frågande till att Thente målat ut näthatarna som arbetslösa arbetarklassmän. De är alla också överens om att näthatet är ett demokratiskt problem.

Maria Robsahm skriver:
"Detta är precis lika fördomsfullt och dumt som Sverigedemokraternas svepande generaliseringar om invandrare."  

Jens Liljestrand riktar kritik mot försöken att "förstå" näthatarna:
"Nej, jag behöver inte förstå dem som sextrakasserar, hotar och förföljer mina kolleger. De som gör sådant behöver inte förståelse, de behöver föräldrar, lärare, poliser, möjligen en fyllecell, allra mest behöver de möta motstånd och civilkurage från anständiga människor som säger att nu får det fan räcka."

Resumé har sökt Jonas Thente för en kommentar.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.