Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Kvinnlig chefredaktör sparkas på grund av flickvännen

Publicerad: 9 juni 2009, 13:17

Johanna Korhonen stod precis i startgropen för att ta över chefredaktörskapet på den finska dagstidningen Lapin Kansa. Nu har hon fått sparken. Anledningen – hon berättade inte att hon lever med en kvinna.


Johanna Korhonen skulle ha börjat den nya tjänsten den 15 december. I måndags blev hon uppkallad till huvudkontoret på koncernen Alma Media och fick sparken. Det uppger DN.

Anledningen var att ledningen fått reda på att Korhonen inte berättat hela sanningen om sina familjeförhållanden. Vd:n Kai Telanne menade att de inte längre hade förtroende för henne eftersom hon enligt dem ljugit om sina familjeförhållanden. Enligt Korhonen ska Telanne ha sagt att de aldrig skulle ha anställt henne om de visste om att hon bodde med en kvinna.

Koncernen förnekar att Korhonen sparkades på grund av sin sexuella läggning. Enligt dem är anledningen att hon ljög under anställningsintervjun.
Korhonen ska under intervjun ha fått frågan om hennes man kunde tänka sig att flytta till utgivningsorten Rovaniemi. Hon korrigerade då inte ledningen med uppgiften om att hon bor med en kvinna och inte en man.

Korhonen har sagt till MTV3 att hon tänker ta frågan till Helsingfors tingsrätt.

Johanna Korhonen kommer närmast från journalisternas tidning  Journalist i där hon varit chefredaktör. Hon sade upp sig från den tjänsten i september.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.