Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Lady Gaga är inte värd det"

Publicerad: 7 maj 2010, 08:10

Scanpix tänker inte ta bilder och därmed tänker inte TT-Spektra skriva något om Lady Gagas konsert i kväll. Orsaken är ”orimliga krav” från stjärnans management.


Bild på Lady Gaga som byrån trots allt har. Foto: Scanpix.

Kvällstidningarna är laddade och har redan hunnit meddela att Lady Gaga kommit till Sverige. I vanlig ordning när det gäller stora världsartister gäller stränga krav på fotografer som ska göra sitt arbete under konserten.
– Hon ställer kravet som många gör att bilderna bara ska publiceras i en speciell publikation i ett speciellt sammanhang, till exempel en recension, säger Mats Schagerström produktionschef på Scanpix.

Någon sådant är omöjligt för en bildbyrå att gå med på och därmed väljer de att inte fotografera konserten alls.
Mats Schagerström tror att det handlar om en vilja att kontrollera och en rädsla för spridning.
– De är förstås rädda att bilderna ska spridas till merchandise. Jag tycker det är obefogat eftersom det finns massor med bilder på nätet som man kan ladda hem och göra t-shirts av om man vill det.

Varför inte vara rebelliska och plåta i alla fall med ett fläskigt tele?
– Om vi ska kunna jobba som journalister måste vi kunna identifiera oss i vår yrkesroll och jobba under rimliga förhållanden. Lady Gaga är inte värd det.

Om ni bröt mot deras kontrakt skulle de kunna straffa er i praktiken?
– Kanske inte det är ofta tveksamt om de följer svensk lagstiftning, men jag vill inte att våra fotografer ska behöva stå och tjafsa med någon inhyrd vakt på Globen som följer sina order och inte har koll på vad som egentligen gäller. Det är inte värt det.

Mats Schagerström betonar att stjärnans management är problemet. Skivbolagen orsakar aldrig problem för dem utan försöker tvärtom oftast hjälpa till.

Ove Gustafsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.