Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Mannen bakom "GT-bomben" häktad

Publicerad: 27 januari 2014, 10:56

Foto: Google Maps

Mannen som sagt sig ligga bakom den falska bomben mot GT:s och TV4:s redaktioner har begärts häktad i dag på förmiddagen. Mannen är misstänkt för brott mot medborgerlig frihet och olaga hot.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Det av i torsdags som GT:s redaktion, TV4:s redaktion och flera andra verksamheter fick utrymmas och Kungstorget spärras av efter att ett paket, som bedömdes kunna innehålla explosivt material, lämnats in vid redaktionen.

Paketet var adresserat till GT:s chefredaktör Frida Boisen och Expressens och GT:s ansvarige utgivare Thomas Mattsson. Polisen misstänkte att paketet kunde vara en bomb och sköt sönder paketet. Det visade sig då att paketet inte innhöll någon bomb utan en kniv och ett exemplar av Koranen.

Dagen därpå tog den nu häktade mannen på sig ansvaret för paketet i en GT-artikel.

I dag på morgonen begärdes mannen, som säger sig leda en högerextrem grupp, häktad bland annat för brott mot medborgerlig frihet.

– Det är två brott, två tillfällen. Det första är olaga hot den 13 december och sen är det ett väldigt, väldigt ovanligt brott men som jag vill ha prövat, som är brott mot medborgerlig frihet, alternativ olaga hot, säger säger åklagare Ulrika Åberg till GT.  Om man tittar på det brottet så står det som så att om man till exempel utöver olaga hot med uppsåt att påverka den allmänna åsiktsbildningen och därigenom sätta yttrandefriheten i fara, så kan man dömas för det här.

– Man kan säga att det är en kvalificerad form av till exempel ett olaga hot med ett speciellt uppsåt att påverka vad tidningen skriver helt enkelt, säger Ulrika Åberg.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.