Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Mattsson hyllar redigerar-Lennart

Publicerad: 2 maj 2011, 10:08

Bilden på döde Usama bin Ladin misstänks vara falsk. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson är nöjd över att tidningen avstod att publicera bilden på löpet och förstasidan i extraupplagan. – Det tackar jag redigeraren Lennart Nilsson för, han var den som först blev tveksam, säger Thomas Mattsson till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Expressens extralöp

Nyheten om Usama bin Ladins död dominerar nyhetsrapporteringarna och kvällstidnigarna kör extraupplagor.
–Vi gör åtta sidor om bin Ladins död i extraupplagan och fortsätter med bland annat direktsänd tv på Expressen.se, säger Thomas Mattsson.

En bild som uppgetts föreställa den döde Usama bin Ladin har florerat i medierna. Nu har fler och fler börjat ifrågasätta bildens äkthet.
– Den svåra frågan för oss i morse var den bild som många medier publicerade och som påstods föreställa den döde bin Ladin. Bilden spreds i CNN, i Sky News och även i svensk media… men vi blev tveksamma till äktheten och avstod den på löpsedel och förstasida i extraupplagan  och skrev inne i tidningen att den inte har kunnat verifierats.

Han fortsätter:
– Vi berättade också på Expressen.se om att vi tvivlade, och jag måste tillstå att det kändes konstigt att se – den kanske historiska – bilden överallt samtidigt som vi ändå inte var säkra och därför ställde frågor om den. Nu har flera nyhetsbyråer, som TT och Reuters, också börja misstänka att den är en fejk.

Thomas Mattsson passar på att hylla redigeraren Lennart Nilsson för att denne var den som först ifrågasatte bildens äkthet.
– Om bilden hade varit en äkta hade det väl varit ett klassiskt misstag av mig att stoppa första bilden på al-Qaidas ledare när han dödats av amerikanerna, men nu känns det bra att vi förhöll oss så källkritiska. Det tackar jag redigeraren Lennart Nilsson för, han var den som först blev tveksam.

Christian Ström

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.