Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Mattsson: ”Man kan känna en oro”

Publicerad: 19 februari 2013, 11:52

Thomas Mattsson.

Foto: Jonas Eltes.

Expressen fälldes i dag av Hovrätten för sitt uppmärksammade vapenköp i Malmö 2010. Chefredaktören Thomas Mattsson känner oro för att redaktioner i framtiden ska avstå från granskningar.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonDiamant SalihuExpressen

Thomas Mattssons budskap i dag är journalistiken och juridiken uppenbarligen ligger i en intressekonflikt. Han ser dessutom domen i ljuset av att en vapenamnesti träder i kraft inom en snar framtid.  

– Då kan alltså vem som helst göra som Expressen och lämna över en pistol till polisen – utan att lagföras. Jag tror att det är bra med en vapenamnesti, den bekräftar ju också behovet av det som Expressen gjorde, säger han.  

Att Thomas Mattsson fälls i egenskap av ansvarig utgivare är en sak. Men att både nyhetschefen Andreas Johansson och reportern Diamant Salihu döms av hovrätten ifrågasätter han.

– Nyhetschefen Andreas Johanssons roll är marginell, han borde ha frikänts oavsett vilken domstolens tolkning av "innehav" i lagens mening. Reportern Diamant Salihu gjorde ett bra jobb och vi menar att det inte var brottsligt, men här kan man uppenbarligen tycka olika.  

Vilket ansvar känner du här?
– Jag känner att de gjort ett bra jobb. Journalistik och juridik kan vara i intressekonflikt och vi är, kort sagt, journalister.  

På vilket sätt kan domen påverka förutsättningarna för journalistiken?
– Jag tycker fortfarande att det var samhällsviktig journalistik och jag är tacksam för allt stöd som Expressen fått från konkurrerande medier och flera publicistiska organisationer. Jag tror inte att de etablerade medierna kommer att väja undan för granskning, men man kan känna en oro för hur mindre redaktioner kommer att våga agera?

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.