Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Meningslöst fotoförbud på Princekonsert

Publicerad: 6 augusti 2013, 12:24

Skärmdump från aftonbladet.se

Det rådde totalt fotoförbud under Princes framträdande på Stockholm music & arts i söndags. Men det hindrade varken Aftonbladet eller Expressen från att publicera konsertbilder.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetExpressen

Det rådde totalt fotoförbund när Prince spelade på Stockholm music & arts i söndags. Vare sig press eller publik fick lov att ta bilder från framträdandet.

Men det hindrade inte Aftonbladet och Expressen från att publicera bilder från konserten i alla fall. Aftonbladet har valt att publicera läsarbilder, medan Expressen tog sina bilder från Instagram.

Så frågan är om fotoförbud på konserter har någon som helst betydelse längre. Det är ju ett förbud mot att fotografera, inte ett förbud mot att publicera.

Lasse Hejdenberg är ordförande i Pressfotografernas klubb och har fotograferat rockartister sedan 1983. Han anser att fotoförbuden är helt onödiga.

– Det är sällan artisterna själva som kräver fotoförbud, säger han. Det är deras management som på något sätt försöker göra artisterna viktiga genom förbuden. Men effekten blir snarare den motsatta.

Han har själv varit med om att tidningar bojkottat artister som hindrat pressfotografer från att göra sitt jobb.

– När Elton John inte lät oss fotografera, så körde Östgötacorren vita rutor där det skulle varit bilder, säger han. Jag fick sitta på läktaren under konserten.

Men generella fotoförbund verkar i dag helt meningslösa. Så gott som alla mobiltelefoner är i dag också en kamera. Och det går knappast att avtvinga alla konsertbesökare sina mobiltelefoner.

– Fotoförbudet är faktiskt ganska obegripligt idag, säger Lasse Hejdenberg.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

AftonbladetExpressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.