Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Miljonsmällen för Svenska Dagbladet

Publicerad: 15 december 2010, 14:16

Espingen AB hjälpte SvD Annons med försäljningen men gav stora rabatter och skötte reklamationer på egen hand.
Bolaget sparkades därför av SvD som nu tvingas betala sex miljoner i skadestånd för den hastiga uppsägningen.


Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Tingsrätten dömde till SvD Annons fördel men hovrätten river upp den föregående domen helt.

Det var fel att sparka Espingen AB och SvD Annons ska betala 6 000 000 kronor i skadestånd plus över 2 800 000 i rättegångskostnader.

Konflikten gäller ett samarbete kring annonsförsäljning som inleddes 1999 och avslutades 26 januari då Espingen omedelbart fick sparken.

Enligt SvD Annons bröt Espingen mot avtalet på flera sätt. De sålde till kunder som var vikta åt SvD:s säljare, erbjöd rabatter på över 30 procent utan att be om tillstånd och skötte reklamationer själva.

Hovrätten menar att SvD Annons inte klagat på detta förrän tre år efteråt, 2002, då nya annonschefen Cathrine Classon tillträtt.

SvD Annons har hela tiden haft insyn i hur Espingen bedrivit försäljningen, och om man är passiv i genomdrivandet av villkoren i ett avtal så ändras villkoren. Enligt Hovrätten har Espingen därför inte begått något avtalsbrott.

I andra hand har SvD Annons åberopat en konflikt i samband med Stockholm Open 2003. Då menar SvD Annons att Espingen sålde annonsutrymme i SvD utan tillstånd och därmed brutit mot avtalet.

Enligt Espingen hade de dock en barter deal med SvD där de bytt ut rätten att trycka matchprogrammet till Stockholm Open mot annonsutrymme i SvD.

Hovrätten tror på Espingen och menar att inte heller här finns någon anledning att bryta avtalet.

Ove Gustafsson

Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.