Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Nättidningar ångerfulla om Arboga-bevakning

Publicerad: 27 mars 2008, 11:12

Både Aftonbladet och Expressen ber om ursäkt för bevakningen av dubbelmordet i Arboga. Tidningarna var inte de enda som berättade om att barnen avlidit innan alla anhöriga var underrättade.


Aftonbladet.se gick igår ut med en ursäkt för att några anhöriga till de mördade barnen i Arboga fått nyheten om att barnen avlidit via tidningens sajt. I morse hakade Thomas Mattsson, chefredaktör och ansvarig utgivare för Expressen.se, på och skrev ett längre inlägg i sin blogg om publiceringen förra måndagen.

En rad nättidningar skrev tidigt att de två barnen hade avlidit av skadorna och att brottsrubriceringen hade ändrats från mordförsök till mord. Men alla anhöriga var inte underrättade.

”Hur kunde det då bli så här? Jo, alla etablerade medier inhämtar fakta från polis och sjukhus när man skriver om olyckor och brott och i detta fall berättade sjukhuset där barnen vårdades att de hade dött. Därmed ändrades brottsrubriceringen på uppmärksammade attacken i villan från "mordförsök" till "mord". Det var självklart av allmänintresse och därför gick Expressen.se och många andra medier ut med uppgiften. Men vi ville naturligtvis inte att föregå polisens och sociala myndigheters underrättande till familj och släkt.” skriver Thomas Mattsson.

På polisen i Västmanland är Börje Strömberg informatör och han är den som fått ta mediesamtalen under den senaste veckan. Han arbetade den första kvällen, förra måndagen:

– Vi gick inte ut med någon bekräftelse eller dementi innan alla anhöriga var kontaktade. Dessutom var det så att pappan initialt var misstänkt, så är det när det gäller mord på barn att man tar in föräldrarna, helt enligt kriminalvetenskapen. I det här fallet hade vi svårt att få tag på honom men han har nu avförts från utredningen.

Hur gick det till när tidningarna fick reda på att barnen dött?
– De ringde till regionsjukhuset i Örebro, och där bekräftade man att de var döda. Men vi sa ingenting på polisen.

Vad tycker du om mediebevakningen?
– Den har varit extremt hård. Jag la ifrån mig min mobiltelefon i 45 minuter vid en genomgång. Sedan hade jag 120 missade samtal.

Har ni några anmärkningar på bevakningen?
– Det som förändrats sedan tidigare är att media har börjat hålla egna förhör med inblandade och då har det kommit fram uppgifter som inte varit kända för gärningsmannen. Det spekuleras väldigt mycket, sedan åberopar man källor hit och källor dit. Media har verkligen gått in och börjat göra polisarbete.

Har de stört utredningen?
– Ja, det finns ju uppgifter som vi inte skulle vilja att gärningsmannen tog del av, som vi skulle vilja ha själva. Nu är det en gärningsman på fri fot och då är det skillnad mot om vi skulle ha en person häktad. Sedan försöker de skapa motsättningar. De säger att ”den här polisen i Tyskland är kritisk mot hur vi jobbar” och frågar vad jag tycker om det. Då får väl den polisen höra av sig till oss, säger Börje Strömberg.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.