Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Norrtelje Tidning deckarsatsar – i Tyskland

Publicerad: 30 maj 2014, 08:19

Sprider kalla kårar i Norrtälje.

I tre år har Norrtelje Tidning skrivit deckare som följetong över sommaren. Historierna har blivit till pocketböcker som kunnat köpas på den svenska marknaden tidigare – men nu satsar tidningen även på den tyska.


Det var under en julmiddag som kultur- och nöjesredaktionen för tre år sedan skämtade om att börja skriva deckare. Sedan dröjde det inte länge innan skämtet var ett faktum.

Ett gäng journalister på Norrtelje Tidning började stafettskriva – något som resulterade i följetonger och pocketböcker.

Erik Eriksson, själv deckarförfattare och frilansare på redaktionen, kontaktade sin tyska översättare med förfrågan om hon ville titta på Norrtelje Tidnings deckare också. oktober förlag nappade på idén och böckerna kommer ut i Tyskland nu till månadsskiftet.  

– Alla tycker att det här är jättekul. Ett stort lyft för oss. Det är en superrolig kontrast till det journalistiska skrivandet att få skriva något där man fantiserar och hittar på, säger Margaretha Levin Blekastad, kulturredaktör och projektledare.  

Det är tre deckare som ska ges ut som en trilogi. Margaretha Levin Blekastad hoppas på den tyska marknaden.

– Jag tror att det kommer att gå skapligt. Skärgårdsmiljön, och speciellt en isolerad fyrplats, där en av böckerna utspelar sig, är lite exotisk hos många tyskar. Jag hoppas att det går hem, säger hon.  

När många av tidningarna upplever ett stort ekonomiskt bakslag gällande print – är det här ett sätt för er att komma ikapp rent ekonomiskt?
– Vi har inte tänkt på det från det hållet, det är mer en kul grej. Jag tror inte att vi tjänar mycket pengar på det – men det är snarare ett sätt att stärka varumärket och visa upp tidningen, säger Margaretha Levin Blekastad.  

Norrtelje Tidnings deckarförfattare
Margaretha Levin Blekastad
Erik Eriksson
Sofi Piehl
Richard Grandin
Magnus Östnäs

Fotograf och illustration
Anders Sjöberg

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.