Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Nu avgör EU presstödet

Publicerad: 11 september 2008, 12:40

Nu har regeringen skickat sitt omstridda presstödsförslag till EU-kommissionen: – Vi bör får en reaktion inom någon månad och har ambitionen att genomföra förslaget från nyår, säger Erik Kristow på kulturdepartementet.


Skånska Dagbladet, Svenska Dagbladet och Dala-Demokraten berörs av förslaget.

Förslaget som EU-kommissionen nu ska ta ställning till är ordagrant detsamma som beslöts av riksdagen för drygt två år sedan, men lades på is efter valet 2006. Nästan alla stödberättigade tidningar tjänar på förslaget. Bara de två storstadstidningarna Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet förlorar marginellt. Här är huvuddragen i förslaget:

- Presstödet höjs med 10 procent för de flesta tidningar till högst 16,9 miljoner kronor. Regeringen motiverar det med kostnadsökningar för distribution och löner.
   - Svenskan och Skånska Dagbladets driftsstöd trappas ner med 4,5 miljoner kronor under tre år till 60, 9 miljoner.
   - Fådagarstidningarna får höjt stöd i en upplagebaserad trappa till 6,3 miljoner per år.Tröskeln för att få driftsstöd sänks från 2 000 betalda ex till 1 500 ex.

Presstödet, inklusive distributionsstöd som ges till tidningar som samarbetar med utbärningen, uppgår i år till 507 miljoner kronor. Det nya förslaget innebär en höjning till 567 miljoner för 2009.

Om EU-kommissionen accepterar förslaget kan det beslutas genom att regeringen låter förordningen träda i kraft. Det krävs inte någon ny behandling i riksdagen.

– Vi tror på en snabb reaktion från kommissionen inom en eller två månader, säger Erik Kristow som är politiskt sakkunnig vid kulturdepartementet. Vi har haft fem möten och mycket korrespondens med kommissionen och argumenterat länge och väl för presstödet. Nu vill vi ha en snabb och öppen process.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.