Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Nu får han stryk av Svenskan

Publicerad: 19 februari 2010, 08:43

Idag skryter Expressen om upplagan över hela mittuppslaget. Men tidningen har faktiskt petats en placering när det gäller Sveriges största dagstidningar.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetExpressen

Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen. Foto: Björn Elgstrand

Expressen redovisar sällan sin upplaga utan att klumpa ihop den med systertidningarna GT och Kvällsposten. Med kollegorna når tidningen en upplaga på 291 000 i senaste TS. Det gör tidningen till den tredje största i Sverige efter ärkerivalen Aftonbladet och Dagens Nyheter.

Men om man sparkar bort stöttorna, GT och Kvällsposten, så landar Expressens upplaga på 181 500 exemplar. Då placerar den sig bakom Göteborgs-Postens 236 400 exemplar och nu även bakom Aftonbladets lillasyster Svenska Dagbladets 196 600.
– Expressen ska alltid slå ihop sin upplaga med GT och Kvällsposten, vilket inte är riktigt schysst. Svenskan är större än Expressen i hela Sverige och i Stockholm är skillnaden ännu större, säger Raoul Grünthal, vd för Schibsted Sverige.

Hur firar ni det här?
– Med tårta förstås.

Thomas Mattsson tycker inta att jämförelen med Svenskan är så relevant:
– Nja, vi har ju sedan ett decennium inte tre tidningar utan en – med samma utgivare i samma bolag – och det som särredovisas av TS är våra editioner. En relevant jämförelse med andra tidningar kräver då att deras upplagaa också bryts ner geografiskt.
– Vi styr ju visst innehåll och prioriterar löpsedelval för editionerna just för att vi har ett samlat perspektiv. Det är bara vår konkurrent som vill använda den gamla modellen för att slippa konstatera att gapet mellan kvällstidnigarna fortsätter att minska.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetExpressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.