Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Nu förändras presstödet

Publicerad: 7 maj 2015, 12:47

KU har sagt ja till förändrat presstöd.

Foto: Colourbox.

Konstitutionsutskottet har sagt ja till regeringens förslag om ett förändrat presstöd. Det rapporterar Medievärlden. Samtidigt menar de att det är dags att avskaffa reklamskatten.


Ämnen i artikeln:

Alice Bah KuhnkePresstödPresstödet

I mars lämnade regeringen sitt förslag om förändrat presstöd till riksdagen. Nu har KU sagt ja till förslaget, som bland annat innebär att fådagarstidningar kan få utökat stöd. Syftet med det uppdaterade presstödet är, enligt regeringen, att:

"skapa större incitament för dagstidningar med driftsstöd att öka sina läsarintäkter samt främja teknisk utveckling och utveckling av affärsmodeller. Förändringarna beräknas också leda till att dämpa konsekvenserna av upplagefallet vid beräkning av driftsstödet. Förändringarna bidrar till att presstödssystemet blir mer effektivt, proportionerligt och rättvist".

Att förslaget nu går igenom hos KU innebär att Presstödsnämden avvecklas. Istället ska en särskild nämnd för presstöd inrättas inom Myndigheten för radio och tv.  

Den 20 maj ska förslaget debatteras i riksdagen. Då kommer är det också planerat att fatta beslut.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.