Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Nu möts de i EG-domstolen

Publicerad: 12 januari 2010, 14:18

På torsdag är det vinna eller försvinna för utländsk spelreklam. Då står de tidigare kvällstidningscheferna Anders Gerdin och Otto Sjöberg inför EG-domstolen i Luxembourg. De får 20 minuter att vinna sina mål som pågått i sex år.


Ämnen i artikeln:

Pontus GustafssonAnders GerdinAftonbladetExpressenBengt OttossonOtto Sjöberg

Otto Sjöberg och Anders Gerdin. Foto:Erik Esbjörnsson/Rickard Kihlström

Ytterst handlar frågan om den svensk spellagen är förenlig med EG-rätten och om en stat kan straffa den som gynnar utländska spelbolag, exempelvis genom att införa deras annonser.
Målet i EG-domstolen är början till slutet på en juridiskt snårig resa som pågått i över sex år:
# 2003 slog EG-domstolen i Gambellidomen fast att det italienska spelmonopolet stred mot EG-rätten. Då började svenska tidningar publicera utländska spelannonser och polisanmäldes regelmässigt av Lotteriinspektionen.
# 2005 dömdes bland andra Aftonbladets dåvarande chefredaktör Anders Gerdin och hans kollega på Expressen, Otto Sjöberg, av Stockholms tingsrätt till 50 000 i böter för brott mot lotterilagen.
# De överklagade, men Svea hovrätt tog inte upp fallet till prövning.
# Tidningarna överklagade avslaget till Högsta domstolen, som sommaren 2008 tog hovrätten i örat genom att beordra prövning, men först efter ett förhandsbesked från EG-domstolen.
# Under några timmar på torsdag ska EG-domstolen hålla huvudförhandling i målet, som är ett av ett 20-tal snarlika europeiska spelmål som förts till domstolen.
# Framåt sommaren väntas EG:s generaladvokat och EG-domstolen ha klurat färdigt på frågan och fälla en dom. Därefter kan målet åter tas upp av Svea hovrätt och eventuellt ytterligare en gång till Högsta domstolen.
– Det känns bra att målet äntligen avgörs, säger Anders Gerdin. Samtidigt är det lite högtidligt och väldigt traditionstyngt, vi måste bland annat ha kappor på oss inför rätten.

Han reser i sällskap med Aftonbladets vd Pontus Gustafsson, Otto Sjöberg, Expressens vd Bengt Ottosson och tidningarnas advokater, Stefan Widmark och Ulf Isaksson.

Väl i rätten får vardera parten bara 20 minuter att argumentera för sin sak. Övriga parter är svenska staten, EU-kommissionen och eventuellt andra EU-länder som har intresse av att behålla sitt spelmonopol.

Aftonbladets advokat Stefan Widmark har varit med på resan genom instanserna:
– Alla tidigare rättegångar har handlat om hur EG-rätten ska tolkas. De har varit transportsträckor till EG-domstolen. Nu ska vi på 20 minuter förklara vår sak. Då duger det inte att fördjupa sig i EG-rätten.
– Jag tänker framhålla att det inte är några unga nyetablerade spelaktörer som står i rätten, utan två stora tidningar som inte argumenterar för ohämmat spelande. Om det handlar om alkohol- eller tobaksreklam tar lagen ingen hänsyn till annonsörens nationalitet, men inom spel är det avgörande var annonsören hör hemma.

Men han är långt ifrån säker på att vinna:
– Tidigare tolkades Gambellidomen som att ”det är okey med monopol, men det statliga bolaget får inte hyckla för mycket”. Nu har den nye generaladvokaten, fransmannen Yves Bot, svängt i frågan och de senaste speldomarna i EG-domstolen har uttryckt ett tydligt stöd för monopolen. Det är motvind för oss just nu.
– Med tanke på generaladvokatens inställning tror jag att det är viktigt att våga vara lite utmanande.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.