Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Oisín Cantwell: Domen mot Expressen är korrekt

Publicerad: 19 februari 2013, 16:35

Oisín Cantwell.

Foto: Aftonbladet.

Aftonbladets rättsexpert Oisín Cantwell ställer sig i en krönika bakom Hovrättens fällande dom mot Expressen-medarbetarna. Han riktar samtidigt kritik mot flera av tyckarna som har ifrågasatt domen. "Att delar av journalistkåren inte begriper detta kan endast förklaras med att de tillhör den kategori människor som ibland babblar för mycket för sitt eget bästa"


Ämnen i artikeln:

AftonbladetExpressen

I dag fastställde Hovrätten domen mot Expressens chefredaktör Thomas Mattsson samt journalisten Diamant Salihu och dåvarande nyhetschefen Andreas Johansson för vapenköpet i Malmö 2010. Kritiken från en rad publicister och branschorganisationer är stenhård. Men Aftonbladets Oisín Cantwell argumenterar i en krönika varför fällningen är korrekt.

"I domskälen påpekar hovrätten något som är mycket svårt att vifta bort, nämligen att syftet med uppdraget var uppnått redan då reportern fick erbjudande om att köpa vapnet. Att det blir betydligt tristare kvällstidningsjournalistik utan bilder på vapen saknar därvidlag betydelse", skriver han.  

Cantwell ställer sig kritisk till flera av tyckarna som har ställt sig på Expressens sida i målet:

"Den fällande domen i tingsrätten "var uppåt väggarna fel", ansåg tidningen Journalistens chefredaktör Helena Giertta. "Sveriges dummaste rättegång", kontrade Aftonbladets ledarsida. Och Sydsvenskans Per Svensson kom ödesmättat fram till att det i själva verket var journalistiken som stod inför rätta. Resonemang som bygger på den egendomliga föreställningen att en viss kategori människor inte lyder under samma lagar som alla andra. När nu ännu en domstol har kommit fram till att brott är begånget sjunger änglarna än en gång i kör".  

De alarmerande rösterna om att den fria journalistiken nu är hotad ser han också som nonsens.

"Den fällande domen är korrekt. Och de som befarar att utslaget kommer att leda till fegare publicistisk verksamhet har fel. Några dagsböter kommer inte att påverka den svenska journalistiken".

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

AftonbladetExpressen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.