fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Orrenius: ”Många som missar vad SD handlar om”

Publicerad: 15 december 2014, 12:46

Niklas Orrenius skrev en delningsraket.

Foto: Terese Andrén/Modernista.

DN-journalisten Niklas Orrenius skrev i helgen en uppmärksammad text på DN om Sverigedemokraterna. Han intervjuade partisekreteraren Björn Söder som bland annat hävdade att judar och samer inte är svenskar. – Det är många som missar vad Sverigedemokraterna handlar om, säger Niklas Orrenius till Resumé.

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterNiklas OrreniusDNBjörn SöderSDSverigedemokraterna

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Texten har i skrivande stund delats över 25 000 gånger och blev till efter ett besök på ett SD-möte i Västerås. Niklas Orrenius skulle rapportera om själva mötet i sig, och egentligen inte intervjua Björn Söder.

– Men under det pratade han mycket om vilka som ingår och inte ingår i svenska folket. Efteråt tänkte jag att jag måste fråga vad han menade. Han var på gott humör, svarade på mina frågor och fick citaten mejlade till sig för ett godkännande. Han sa att jag uppfattat honom rätt, men gick i dag ut på Facebook och var förbannad över att jag låtit en historiker analysera hans svar. Att låta människor med sakkunskap analysera politikers uttalanden. Det är inget konstigt, säger Niklas Orrenius.

Han tror att många – både journalister och väljare – inte riktigt förstår vad Sverigedemokraterna står för.

– Folk tror att det handlar om invandring och bara invandring – medan det är nationalism som är deras huvudgrej. De vill ha ett annat land och stöpa om Sverige, men framställs ofta som ett enfrågeparti, säger Niklas Orrenius och fortsätter:

– Politiska reportrar är inte vana med att ha ett parti som driver nationalism på riksplanet. Det finns inga som gjort det i Sverige sedan före andra världskriget. Vi har inga referensramar så många refererar till Ny Demokrati (Bert Karlsson och Ian Wachtmeisters numer nedlagda parti reds.anm.), men det är fel. Deras kritik mot invandringen grundade sig i populism, inte i en genomtänkt nationalistisk ideologi.

Niklas Orrenius ställde frågor till Björn Söder om nationalismen – att partisekreteraren sagt att man inte kunde vara kurd och svensk samtidigt och att judar inte kan bli svenskar.

– Jag förstod att det där skulle väcka stor uppmärksamhet – Sverigedemokraterna har inte uttryckt sig så tidigare. Det kan bero på att de inte fått frågan. För dem handlar invandringsfrågan inte om ekonomi – att den eventuellt kostar pengar – utan för att de vill ha en etniskt och kulturellt homogen befolkning.

Efter att texten publicerades under söndagen har Niklas Orrenius fått en del telefonsamtal, ett där en judisk man från Småland ringde och var rädd för partiets resonemang: att sortera folkgrupper och definiera vad som är svenskt och inte.

– Det är många som reagerat på att Björn Söder kan uttrycka sig så här när han är talman och det avseendet representerar Sverige. Jag fick också ett samtal från en Sverigedemokrat som bad mig säga vad han skulle rösta på eftersom han tycker att Björn Söder uttryckte sig rasistiskt och att han inte kan stå för det, trots att han vill minska invandringen.

Du har rapporterat om partiet under lång tid. Vad är skillnaden?
– De har mer vind i seglen i dag och är mer öppna. Jag var på ett föräldramöte och en SD-mamma ifrågasatte om skolan var politisk neutral. En sådan person skulle inte gett sig tillkänna för tio år sedan, då det ansågs vara mycket fulare att vara Sverigedemokrat.

Kan du säga någonting om hur du tror att det kommer gå för partiet i extravalet?
– Jag vill inte tippa i val. Jag vet vad jag tror och partiet har medvind. De har ingen anledning att oroa sig för kraftigt minskat stöd.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev