Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Polismästaren förnekar att reporters bortförande berodde på hudfärg

Publicerad: 29 maj 2013, 09:26

Länspolismästare Ulrika Herbst

Länspolismästare Ulrika Herbst förnekar bestämt att etnicitet skulle ligga bakom avlägsnandet av Correns reporter Héctor Barajas i helgen


Ämnen i artikeln:

Östgöta-Corren

I en intervju med Östgötacorrenspondenten förnekar länspolismästare Ulrica Herbst att tidningens reporter Héctor Barajas skulle ha omhändertagits för att han var av fel etnicitet. Istället menar hon att det berodde på att platsen han befann sig på inte bedömdes som säker.

– Vi hade indikationer på att det skulle kunna bli konfrontation, säger Ulrika Herbst till Corren. För oss var det väldigt viktigt att se till att den här grundlagsskyddade demonstrationen kunde äga rum utan skador. När man har oberäkneliga motdemonstranterna måste poliser göra snabba bedömningar, ibland handlar det om sekunder. Där och då gjordes bedömningen att det inte var säkert att vara där. Dels av omsorg av personen, dels för att kunna säkra att det inte ledde till konfrontationer.

Men Östgötacorrespondentens ansvariga utgivare, Anders Nilsson och
Charlotta Friborg ger inte mycket för Ulrika Herbsts förklaringar. I en kommentar till intervju skriver de:

"Ingen annan än Héctor Barajas avkrävdes identifikation. Polispatrullen ryckte hans videokamera ur händernapå honom. När han omhändertogs visiterades han och polismännen tog ifrån honom plånboken där han förvarade körkort, presskort och visitkort från Corren, som bekräftade de uppgifter han givit muntligt. Ändå fördes vår medarbetare iväg med piketbussen."

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Östgöta-Corren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.